Hlavní obsah
3,3
(19)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Hovězí ragú je úžasné v tom, že vám zabere jen pár chvil v úvodu a pak už se dělá samo v troubě. A přitom je to pokrm vhodný klidně i pro královský stůl. Nechte maso dusit a mezitím si klidně zajděte na procházku.

35 min.
Příprava
3 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Hovězí na bílém víně
  • 1 200 g hovězí kližky
  • 1,5 lžičky soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1 ks cibule
  • 2 ks mrkve
  • 100 g žampionů
  • 1/2 palice česneku
  • 1 ks pomeranče
  • 2 ks rajčat
  • 1 ks skořice
  • 2 listy bobkového listu
  • 2 lžičky čerstvého tymiánu
  • 1 hrst listové petržele
  • 1 lžička celého černého pepře
  • 700 ml bílého suchého vína
Marináda
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce brandy
Příloha
  • 500 g tarhoni
Článek

Postup

01.

Hovězí maso vybírejte klihovatého typu – ideální je kližka nebo třeba líčka. Maso nakrájejte na kostky a promíchejte se 2 lžícemi olivového oleje a brandy. Nechte ideálně aspoň 2 hodiny odležet při pokojové teplotě.

02.

Troubu zapněte na 160 °C. Cibuli nakrájejte na měsíčky, mrkev na kolečka, žampiony podle velikosti kloboučku na poloviny až čtvrtiny - ideální jsou úplně drobné, které můžete nechat v celku. V hlubokém hrnci, který můžete dát do trouby, rozehřejte zbylé 2 lžíce oleje z marinády. Vložte zeleninu a osmahněte. Přidejte rozmáčknuté stroužky česneku, kůru a šťávu z pomeranče a trochu soli a mletého pepře. Osmahněte dozlatova.

03.

Přidejte maso, na kousky pokrájená rajčata, všechno zbylé koření a zalijte vínem. Promíchejte, přiklopte poklicí a vložte do trouby. Za občasného promíchání nechte pozvolna dusit doměkka tři až čtyři hodiny.

04.

Podávejte s drobnými těstovinami. My jsme zvolili čím dál populárnější tarhoňu (něco jako „velký kuskus“), hodí se ale i kolínka, těstovinová rýže nebo mušličky.

Náš tip: Hovězí ragú můžete udělat i na červeném víně nebo si ho dopřát pořádně ostré.

Máte rádi maso na víně?

Načítám