Článek
Postup
01.
Začněte tím, že si připravíte světlou jíšku. Na másle osmahněte mouku do rozvonění, mouka si musí zachovat světlou barvu. Video: Jak udělat správně domácí jíšku?
02.
Jíšku zalijte studeným mlékem a dobře (nejlépe metličkou) promíchejte. Omáčku dochuťte solí, pepřem, cukrem a octem a za občasného míchání provařte asi 15 až 20 min.
03.
Do hotové omáčky na závěr přidejte najemno nasekaný čerstvý kopr.
04.
Ke koprové omáčce se skvěle hodí zastřené (ztracené) vejce. Do kastrolku dejte tolik vody, aby bylo vejce ponořené, přidejte lžíci octa a přiveďte k varu. Čerstvé vejce rozklepněte do sklenice, ve vroucí vodě vytvořte vařečkou vír a a vejce do něj opatrně nalijte. Vejce vařte podle velikosti 2 až 3 minuty. Video: Jak připravit ztracené vejce?
05.
Koprovou omáčku podávejte s vařeným bramborem a ztraceným vejcem. Video: Jak rychle oloupat vařené brambory bez nože?

Jednoduché klasické české jídloFoto: Viktorie Hrazdílková
Máte čerstvý kopr? Skvělá je vajíčková pomazánka s koprem, jednoduchý rybí salát s koprem nebo staročeská kulajda. Vyzkoušejte i studenou bulharskou okurkovou polévku tarator.