Článek
Říká se jí živá, syrová, raw nebo vitariánská. Jedná se víceméně o rostlinnou stravu, u které se nevyužívají tepelné úpravy.
Raw pracuje s myšlenkou, že vše živé a prospěšné, co se v potravinách nachází, se zničí při zahřátí nad 42 stupňů Celsia. Vařené, smažené, opékané či jakkoli jinak tepelně zpracované jídlo je tak jednoduše mrtvé.
Jídlo se upravuje. Ale trochu jinak
„Hlavními složkami syrové stravy jsou ovoce a zelenina, ořechy a semínka, luštěniny, obiloviny, mořské řasy a čerstvé kokosové mléko,“ popisuje specialistka na zdravotní prevenci a výživu PharmDr. Margit Slimáková.
Tyto rostlinné potraviny se dají různě upravovat i bez použití tepla. I když možná trochu zdlouhavěji.
„Z technologických úprav se využívá nakličování semínek, obilovin a luštěnin, odšťavňování ovoce a zeleniny, namáčení ořechů a semínek, mixování a vysoušení za pomocí takzvaného dehydrátoru, který šetrně odstraňuje vodu z potravin,“ popisuje Margit Slimáková.
Každý jste tak trochu raw
Buďme realisti. Příliš mnoho lidí, kteří by byli na stoprocentní raw stravě, není. A je to dobře, že není. Protože při špatném sestavení jídelníčku může tato strava představovat zdravotní rizika.
„Považujte raw spíše za označení čerstvé stravy obecně. Každý člověk má přirozeně v jídelníčku nějaké procento této stravy. Stačí zachovávat šedesát procent čerstvé rostlinné stravy. Zbývající procenta je možné doplnit tepelně upravenou zdravou stravou,“ říká výživová poradkyně a známá propagátorka raw Cecílie Jílková.
Jak jíst raw?
Rádi experimentujete a zkoušíte nové výživové směry? Zkuste si jeden den na raw stravě! Nejenže tělu dopřejete alespoň mini očistu, především to pro vás bude den objevování nových chutí a také nových způsobů přípravy jídla!
A jak jedí vitariáni? „Za nejosvědčenější metodu považuji začít ráno alespoň půl litrem vlažné vody a první jídlo si dát nejdříve za hodinu. Doporučuji během dopoledne čerstvé ovoce, zastudena lisované šťávy a nebo smoothie,“ popisuje Sabina Doskočilová, odbornice na raw stravu z Raw Deli.
„K obědu a večeři je ideální kombinovat zeleninu například s naklíčenými obilninami, jako je pohanka nebo divoká rýže,“ pokračuje Sabina Doskočilová.
Den na raw stravě neznamená dietu ani strádání. Skutečně delikátní záležitostí jsou raw sladkosti! „Pokud vás honí mlsná, můžete si dát různé raw dobroty, jako jsou například čokoládové produkty z nepraženého kakaa, rostlinná ochucená mléka či dorty,“ říká Sabina Doskočilová.
Zkoušeli jste někdy zajít do raw restaurace nebo kavárny?