Článek
Cestovní hrnek není jen praktický – kromě dobré kávy vás může hřát i pocit, že jste udělali něco pro životní prostředí. Pomáhají totiž chránit přírodu snižováním množství jednorázových kelímků, kterých se ročně vyhodí okolo 500 miliard kusů. „Tenká vrstva plastu zalisovaná k papíru znemožňuje recyklaci, a tak putuje kelímek po pouhých několika minutách užívání nenávratně do koše,“ uvádí Pavel Kymlička z e-shopu Kava-arabica.
Chráníte planetu a ještě získáte slevu
Když si ranní kávu nestihnete (anebo nechcete) připravit doma a máte štěstí, že si po cestě do práce můžete nápoj koupit tzv. take away, tedy s sebou, nezapomeňte si cestovní hrnek. „Nabídněte jej obsluze – spousta kaváren vás za toto ekologické gesto odmění příjemnou slevou na nákup,“ říká Tereza Olszyński, manažerka e-shopu La Almara.
„Podle vědecké analýzy stačí použít keramický i porcelánový cestovní hrnek devětatřicetkrát, z tvrdého plastu sedmnáctkrát a skleněný jen patnáctkrát, aby se vyrovnaly energetické náročnosti výroby běžného jednorázového kelímku,“ uvádí Pavel Kymlička. Čím déle tedy budete svůj šálek používat, tím lépe. A přihlédněte i k místu původu: necestoval k vám z druhé strany světa? Jeho uhlíková stopa by se totiž značně prodloužila a vašemu ušlechtilému ekozáměru by moc nepomohla.
Jak vybrat cestovní hrnek
Než si přenosný šálek pořídíte a než se necháte okouzlit úžasným designem, popřemýšlejte, jaké jsou vaše kávové (či čajové) zvyky. Dáváte přednost prostému espressu a pěnivému cappuccinu, nebo si kávu nejvíc vychutnáte v podobě latte? Od tohoto se bude odvíjet velikost, po které byste měli sáhnout.
Položte si také otázku, zda si pití ponesete, nebo potřebujete prázdné ruce, takže oceníte šroubovatelný uzávěr? Praktický bývá i silikonový, gumový nebo korkový pruh okolo hrnku, který ochrání prsty před popálením.
A který materiál nejlépe udrží nápoj horký? Keramika, porcelán a sklo dlouho teplotu neudrží – nápoj zcela nevychladne přibližně dvě hodiny. O něco lépe jsou na tom plastové hrnky, které se často vyrábějí s dvojitou stěnou. Jejich výhodou také je, že většinou lépe těsní. Ani nerezové termohrnky obsah nepropustí dřív, než sami chcete, navíc nápoj udrží teplý až 20 hodin. (Podívejte se také, jak vybrat termosku.)
Na co si dát při výběru pozor
Při výběru se ptejte také na zdravotní nezávadnost materiálu. Možná jste před časem zaznamenali kauzu okolo bambusových kelímků: většinou je netvoří zdaleka jen bambus – aby nádobky držely tvar, využívají se plasty (melaminové pryskyřice). Při simulaci opakovaného popíjení horkých nápojů odborníci ze spotřebitelské organizace Stiftung Warentest zjistili, že se z takových bambusových hrnků do nápojů dlouhodobě uvolňuje melamin a formaldehyd a situace se ještě zhorší, když v šálku nápoj ohřejete v mikrovlnce. Z dvanácti testovaných bambusových kelímků různých výrobců prošel jako zdravotně nezávadný pouze jeden… Navíc o biorozložitelnosti a recyklovatelnosti nemůže být řeč: směs bambusu a melaminových pryskyřic končí ve spalovnách. Takovým hrnkům se tedy raději vyhněte.
Tip na skladování temohrnku
A jak svůj přenosný šálek skladovat po dopití? Pokud jej nemůžete ihned umýt a usušit, noste s sebou malou látkovou utěrku či kapesník. Ideální je omyvatelný ubrousek – můžete si ho snadno vyrobit z včelího vosku sami. Kabelku vám tak neušpiní žádná zapomenutá kapka kávy, čaje ani čokolády.
Neděláte největší chyby při třídění odpadu? Kam vyhodit řasenku, účtenku nebo krabici od pizzy?