Článek
Možná jste se vydali cestou „tekutých“ vitaminů proto, že se znáte a víte, že nejste schopni sníst alespoň půl kilogramu ovoce či zeleniny v syrovém stavu denně. Proč si to tedy neudělat snazší a nepřipravit si z darů letní přírody lahodný nápoj! „Zvlášť, když jsou v nich všechny cenné látky v takové formě, že je tělo lehce vstřebá a využije,“ poukazuje Kateřina Cermanová Smolová, brand manažerka značky Kenwood.
Ovocné a zeleninové nápoje můžete v obchodech, restauracích a občerstveních potkat pod názvy ovocný koktejl, smoothie, fresh, džus... Jak se v tom vyznat?
Odšťavnit, nebo rozmixovat
Zásadní je dělení na freshe, tedy šťávy či džusy, a smoothie. „První jsou čisté ovocné šťávy a jejich kombinace. Je jedno, jestli ovoce vymačkáte, nebo ji z plodu získáte za pomoci lisu či v odšťavňovači,“ vysvětluje Milan Oršula, produktový manažer společnosti Ugo. Ve sklenici budete mít jen to, co bylo v ovoci či zelenině, bez přídavku čehokoli dalšího.
Druhou skupinou jsou smoothie. „Tady jsou ovoce či zelenina rozmixované a v kombinaci s tekutinou. Tou může být voda, fresh, mléko i rostlinné mléko, ale třeba i čaj. Ovoce či zelenina se přitom mixují celé, obsahuje tedy i vlákninu. Výhodou výroby smoothie je i to, že nemusíte z ovoce skoro nic vyhazovat,“ vyjmenovává Milan Oršula.
Rychlá, nebo pomalá energie
Smoothie se svým složením víc podobá celému čerstvému ovoci či zelenině – obsahuje víc balastních látek a řádnou porci vitaminů a minerálů, navíc v lehce stravitelné formě. Ovšem právě tato výživnost je zrádná – je to vlastně tekutá porce jídla a měli byste ji připravovat jen z takového množství surovin, jaké jste schopni reálně sníst.
Fresh i smoothie jsou skvělé a oba mají v jídelníčku své místo. Čistá ovocná šťáva je vhodná, když potřebujete rychlou energii – ovocné cukry se totiž rychle vstřebávají do krve. Když naopak na energii nespěcháte a chcete být spíš sytější po delší dobu, sáhněte po smoothie, které obsahuje nejen vitaminy, minerální látky a enzymy, ale také vlákninu. „Pokud si do něj přidáte jogurt, protein nebo ovesné vločky, stane se skvělou svačinkou,“ radí Milan Oršula. Dietnější je smoothie ze zeleniny – obsahuje méně cukrů.
Čtěte víc
Pomalu, nebo rychle
Chtěli jste si kdysi dopřávat čerstvé šťávy, ale odradily vás ne příliš výkonné přístroje? Nejste sami. Ale vývoj šel dál a dnes už zklamáni nebudete. „Méně výkonné odšťavňovače nedostaly z ovoce a zeleniny moc šťávy, takže jste na jednu sklenici museli zpracovat velké množství ovoce a ve výsledném džusu bylo hodně ovocných cukrů. Navíc se při odšťavňování pracovalo s vysokými rychlostmi a zahříváním mohlo docházet ke ztrátě vitaminů a dalších zdraví prospěšných látek. Moderní přístroje proto pracují na principu pomalého odšťavňování,“ popisuje výživový poradce RNDr. Pavel Suchánek.
Zdravé freshe čili džusy si tedy můžete snadno připravit doma. „Zvolte k tomu odšťavňovač šnekový s pomalými otáčkami, i když jsou pořizovací náklady vyšší. Díky této metodě zůstanou ve výsledném nápoji enzymy i vitaminy. Zpracovat můžete listovou zeleninu a bylinky, můžete vyrobit ‚mléko‘ z ořechů. Pořizovací náklady vám vrátí i zvýšení výtěžnosti a vyšší kvalita výsledného džusu, protože nedochází ke změnám barvy a napěnění,“ vysvětluje Kateřina Cermanová Smolová.
Šnekové odšťavňovače
Máme pro vás pár tipů na odšťavňovače, které pracují s nízkými otáčkami.
Mixéry na smoothie
U těchto mixérů se naopak cení vysoké číslo u počtu otáček, takže se při výběru řiďte jejich příkonem a právě otáčkami.
Je jedno, které z metod přípravy dáte přednost. Zásadní je, aby ovoce a zelenina byly každodenní součástí vašeho jídelníčku. „Minimální porce na den je 400 gramů v pěti dávkách. Ale pokud si nemůžete třeba v práci či na dovolené udělat čerstvý stoprocentní džus nebo smoothie, nebojte se je koupit v obchodě. Podle zákona nesmějí obsahovat aromata, barviva, konzervanty ani přidaný cukr,“ Pavel Suchánek.
Vyrábíte si vlastní džusy nebo smoothie? A víte, že z ovocné šťávy si můžete vyrobit domácí želatinové bonbony bez aditiv? Napište nám!