Hlavní obsah

Je čas sklízet cibuli. Takhle vydrží až do příští sklizně

Foto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Foto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Aktualizováno

Kam ji zapíchnete, tam vyroste. Tak snadné je pěstování cibule. Abyste se z úrody těšili co nejdéle, sklízejte zeleninu ve správný čas a dobře ji vysušte a uskladněte. Jak poznáte, že je cibule zralá, a co si s ní pak počít?

Článek

Doba cibulové sklizně záleží na počasí, na způsobu pěstování i na lokalitě. V druhé polovině července se sklízejí ranější odrůdy pěstované ze sazeček, které rostou v nižších polohách. V chladnějších místech přichází čas zhruba o dva týdny později, tedy právě teď. (A je čas sbírat i bylinky.)

Jak pěstovat cibuli a kdy začít sklízet

Cibulový záhon nepotřebuje moc péče. Zelenina je stepního původu, a tak je zvyklá na sucho. V největších parnech ji můžete zavlažit, ale jinak si vystačí s vodou, kterou nadělí nebe. Nesvědčí jí vlhká ani temná stanoviště, proto ji vysazujte na slunná a teplá místa. Že jste cibuli nevybrali dobrou lokalitu, poznáte tak, že bude uhnívat, skomírat, bude malá a neduživá.

Až si nať začne lehat, cibuli už nezalévejte, ani kdyby byla sebevětší vedra. Chystá se totiž definitivně dozrát. Jak poznáte, že je připravená opustit záhon? Dá vám vědět prostřednictvím natě – bude suchá, pouze u krčku ještě trochu svěží a zelená.

Foto: Natalia Belay, Shutterstock.com

Cibule je na pěstování hodně nenáročná. Čas sklizně naznačí naťFoto: Natalia Belay, Shutterstock.com

Jak sklízet a čemu se vyhnout

Se sklizní neotálejte. Kdyby přišly slejváky, zralá cibule může snadno uhnívat, a to nechcete. Také se vyhněte sklizni po dešti. Nevyplácí se ani předčasná sklizeň, kdy je nať ještě zelená, protože cibule se jen horko těžko dosouší a pak se pochopitelně špatně skladuje. Nejlepší je doba, kdy svítí slunce a půda je kyprá, jen lehce vlhká.

Když nastane den D, připravte si košík nebo lísky a pusťte se do toho. Příliš tvrdou půdu můžete nakopat a pak už jemně vytahovat cibuli za cibulí. Platí přitom jedno důležité pravidlo: cibulovou nať hned po sklizni neukrucujte ani neodstříhávejte. Nechte ji doschnout společně s cibulkami a až poté odstraňte. Cibule zbavte přebytečné zeminy a vyskládejte je v jedné vrstvě do lísky nebo svažte do tradičních copů. (Vyrobte si vzdušný zásobník na cibuli ze staré záclony.)

Jak usušit a jak skladovat

Aby cibule vydržela až do další sklizně, jsou důležité dvě věci: vysušení a správné skladování. Po vyjmutí ze země nechte cibuli řádně proschnout, protože jinak by shnila. Když je pěkně, může vysychat několik dní až dva týdny přímo venku – na záhonu nebo v bedýnkách na výsluní.

Za deštivých dnů cibuli sušte v dobře větrané místnosti, nejlepší jsou staré dobré půdy, kde je sucho a kde profukuje vítr. Dostatečně vysušená by měla být zelenina po třech až čtyřech týdnech. Poznáte to podle proschlých slupek. Nastává čas ukroutit zbývající nať a oddělit slupky špinavé od hlíny. (Barvíte kraslice cibulovými slupkami?)

Foto: Niva Kay, Shutterstock.com

Aby cibule dlouho vydržela, musí perfektně proschnoutFoto: Niva Kay, Shutterstock.com

S cibulí do spíže

Až bude cibule připravená, vyskládejte ji do beden nebo košíků. Teď už nemusí být v jedné vrstvě, ale vyberte takové nádoby, které k cibuli pustí vzduch (třeba proutěný koš). Vůbec nejlepší jsou síťované pytle zavěšené na vzdušném a chladném místě. Nezapomeňte se občas přesvědčit, že cibule neuhnívá – nahnilé kusy nemilosrdně vyhoďte, ať nenakazí další.

Související témata:

Načítám