Článek
Poslední dva roky se o másle mluví především v souvislosti s jeho cenou, která u čtvrtky někdy vystoupá i k šedesáti korunám. V takové situaci si řeknete, že máslem není radno plýtvat... My jsme však při našich experimentech používali jen malé množství, které udělá velký užitek. Také se dají zpracovat zbytky, jež zůstanou na obalovém papíře (samozřejmě pokud jím nevytíráte plech při pečení).
UŽITÍ MÁSLA NABÍZÍ MNOHO ZÁBAVNÝCH MOŽNOSTÍ
1. Aby se sýr nelepil
Strouhání sýra, zvláště když máte zpracovat hned celý bloček, může být docela dřina. Jestliže však plochu struhadla potřete z obou stran troškou másla, půjde to mnohem snáz – a navíc se nastrouhaný sýr neslepí do jedné velké hroudy, ale zůstane pěkně oddělený.
2. Když se špatně polykají tabletky
Některé vitaminové preparáty či léky vás už na první pohled překvapí svou velikostí. Špatně se půlí a při polykání vždycky nepříjemně drhnou? Potřete je tukem ze všech stran a uvidíte, že pojedou do krku doslova jako po másle.
3. Pro prodloužení trvanlivosti
Někdy cibuli nespotřebujete celou, jenže zbytek za dva dny stejně vyhodíte, protože v lednici seschne. Vyhněte se tomu potřením řezné plochy trochou másla. Stejně dobrým tipem našich babiček právě pro delší trvanlivost je potírání tvrdého sýru máslem. Sýr neokorá tak rychle a také se mírně ztlumí jeho případný pach.
4. Na dětské trable se žvýkačkou
Všichni rodičové dcer s dlouhými vlasy alespoň jednou v životě stáli před problémem, jak z kadeří odstranit tu lepkavou věc jménem žvýkačka. Můžete ji potírat kostkou ledu a spoléhat na zmrazení anebo vsadit na tukovou složku másla. Jednotlivé vlasy oddělí od lepivé hmoty a půjdou lépe rozčesat. Pak je samozřejmě třeba hlavu důkladně umýt šamponem.
5. Lesk a bída nerezu
I malý kousek nerezu v kuchyni dovede potrápit! Díky máslu nastane konec nekonečnému leštění daktyloskopických stop. Zní to možná zvláštně, ale právě velmi jemná vrstva tuku nerezový povrch „impregnuje“, a proto na něm nejsou vidět ani šmouhy od hadříku, cákance vody nebo právě otisky prstů.
6. Zbaví vás strašného skřípání
Když několik dní mužovi říkáte, aby konečně namazal skřípající dveře, a pořád se nic neděje, naberte na prst drobek másla a vetřete ho co nejhlouběji do pantů – většinou to pomůže.
7. Místo pěny na holení
Dámy spoléhající se v údržbě hladké pokožky na holítko vědí, že čím je pokožka při holení hydratovanější, tím lepší výsledek mohou čekat. Standardně tuto službu poskytuje pěna na holení. Když ji však náhodou nemáte, například na chatě, sáhněte po hrudce másla a rozmažte ji po pokožce. Spojení tuku a mléčné bílkoviny udělá své. (Podobně můžete použít i dětský olejíček.)
8. Jako výživná maska na ruce
Babičky říkávaly, že zadělávání máslového těsta na vánočku je vlastně kosmetická kúra pro pokožku rukou. Můžete si ji dopřát i bez práce: oříškem másla si potřete ruce večer před spaním a nasaďte bavlněné rukavice. Ráno budete překvapené, jak heboučkou kůži máte.
9. Škrábance vás nepřekvapí
Dřevěná podlaha v okolí jídelního stolu může vypadat různě. Nemáte-li nohy židlí olepené filcem, bude plná škrábanců, či dokonce rýh. Vezměte na ně máslo! Chce to intenzivně vetřít hadříkem a pak lehce přeleštit.
10. Voda nepřeteče
Až budete vařit nudle, vzpomeňte si na starou dobrou radu přidat do vody lžičku másla. Špagety se po slití tolik neslepí, ale především nevzkypí voda, když zapomenete snížit plamen při varu.
Máte jiný praktický tip na použití másla? Pochlubte se!