Článek
Postup
01.
Játra očistěte a odstraňte z nich všechny blanky. Cibuli a česnek nakrájejte najemno a osmahněte na pánvi na olivovém oleji dozlatova (trvá to asi 10 minut). Poté přidejte rozmarýn a celá játra a opečte je z obou stran, z každé asi tři minuty. Játra by měla být zvenku krásně hnědá, ale vevnitř stále růžová. Kdybyste je příliš propekli, mohla by být paštika ve finále zrnitá.
02.
Vše vyndejte, nechte trochu vychladnout a poté rozmixujte. Přidejte máslo, sůl, pepř a mixujte, dokud není paštika úplně hladká. Nakonec vmíchejte hrst sušených brusinek a brusinkovou zavařeninu.
03.
Promíchejte a nechte aspoň dvě hodiny odpočívat v lednici. V chladu paštika vydrží asi dva dny.
Tip
Podávejte s bagetkou, dalšími brusinkami a posypané čerstvým pórkem či třeba petrželkou.
Chutnat vám bude i játrová paštika se smetanou a portským, vegetariánská houbová paštika s ořechy nebo luxusní králičí paštika s játry. K paštice se ale hodí také nakládaná zelenina podle našich receptů.