Článek
Postup
01.
Stroužky česneku nakrájejte na plátky, chilli papričku nasekejte najemno a vše dejte do misky, do které přidejte i rýžový ocet a vodu, chutě se musí vyluhovat a propojit.
02.
Jidášovo ucho namočte asi na 20 minut do vlažné vody a nechte houby nabobtnat, pak je nakrájejte na malinké kousky. Cibuli nakrájejte najemno, mrkev a kedlubnu na velmi tenké nudličky. Rýžové nudle chviličku spařte vroucí vodou, sceďte je a párkrát prokrojte, aby nebyly tak dlouhé. Do mísy k nudlím přidejte připravenou zeleninu, maso, sójovou omáčku, nakrájené houby, nasekaný koriandr a vejce a promíchejte.
03.
Trochu hladké mouky smíchejte v mističce s trochou vody – musí vzniknout hustější těstíčko. Jednotlivé listy rýžového papíru vždy namočte do teplé vody, nechte je změknout, pak je vyndejte, lehce osušte (s mokrými se hůř manipuluje) a do horní části doprostřed dejte váleček masové směsi. Vrchní okraj potřete těstíčkem, krajní části překlopte přes maso (teď vám vznikla dlouhá nudle, v jejíž horní třetině je schovaný onen váleček masa). Spodní lem potřete těstíčkem a od vrchu srolujte – vznikne tak úhledné psaníčko. Díky těstíčku list papíru lépe drží pohromadě.
04.
Takto připravené závitky smažte ve středně rozpáleném oleji (ve fritéze 160–170 stupňů) ze všech stran, celkem asi 4 minuty. Hotové závitky podávejte horké nebo studené spolu s omáčkou, ve které se namáčí. A že jsou mastné? To už je úděl smažených závitků. Jako základ při večírku, na kterém se pije alkohol, se to ale naopak může dost hodit!