Článek
Jarní bylinky a květy můžete nasušit, zamrazit, udělat z nich čaj či tinkturu anebo vyrobit sladký sirup a „med“ – i když s opravdovým včelím medem nemá samozřejmě nic společného. Chcete se do toho pustit? Nachystejte si dostatek sklenic, místo v lednici nebo ve špajzu a trpělivost na sbírání surovin – a to na místě, kde rostliny nikdo nehnojil, neošetřoval chemicky ani je jinak nekontaminoval škodlivinami. A určitě se vám hodí pár receptů!
Pampeliškový med
Sbírejte jen hlavičky květů, bez stonků a určitě je nepřenášejte v igelitové tašce. Hodit se bude košík nebo třeba papírový pytlík.
Suroviny: minimálně 400 květů pampelišky, 2 l vody, 2 kg cukru krystal, 2 chemicky neošetřené citrony
Recept: Vyprané pampelišky zalijte v hrnci vodou. Přidejte k nim dobře omyté a na kolečka nakrájené citrony. Směs asi čtvrthodinu povařte, hrnec odstavte a nechejte alespoň 24 hodin louhovat. Poté přeceďte přes pláténko do dalšího hrnce, přidejte cukr a na mírném ohni zahřívejte, dokud nedocílíte konzistence řidšího medu, který se táhne. Když jste s hustotou spokojeni, odstavte. Ještě horký med nalijte do skleniček a uzavřete stejně jako třeba marmeládu – a podobně dlouho i vydrží.
Použití: Pomáhá při nachlazení, bolesti v krku a při chřipce.
Pampeliškový sirup za studena
Z pampelišek se vyrábí i sirup a vybrat si lze mezi dvěma postupy – první je vařený pampeliškový sirup s pomerančem a druhý sirup nevařený:
Suroviny: asi 400 květů pampelišky, ½ kg cukru, 2 dl vody
Recept: Květy vložte do velké sklenice, zasypejte cukrem, zakryjte potravinářskou fólií a postavte na okno na sluníčko na dva dny, během kterých se cukr rozpustí. Pak přilijte vodu, znovu zakryjte a dejte na další den na okno, během louhování několikrát zamíchejte. Po třech dnech na okně by měla být tekutina ve sklenici žlutá – to je právě požadovaný sirup. Přeceďte ho přes plátno, aby byl čirý, přelijte ho do lahvičky a uložte do chladničky. Dlouho nevydrží, tak ho co nejrychleji vypijte buď ředěný vodou, nebo si ho přidávejte třeba do čaje.
Použití: Výrobek oceníte jak při nachlazení, tak při detoxikaci.
Smrkový med
Skvělý med je i z mladých smrkových výhonků. Trhají se v květnu a červnu a poznáte je podle sytě zelené svěží barvy. Ideální délka je pět centimetrů (maximálně deset) – obsahují nejvíc účinných látek.
Suroviny: smrkové výhonky, cukr (lze dát bílý i třtinový), chemicky neošetřený citron – množství ingrediencí se řídí množstvím výhonků
Recept: Ve sklenici upěchujte asi pěticentimetrovou vrstvu omytých a usušených výhonků. Nasypejte na ně dvoucentimetrovou vrstvu cukru a na ni položte cca tři kolečka omytého citronu. Na cukr a citron dejte opět asi pět centimetrů výhonků a střídejte vrstvy tak, aby u hrdla sklenice skončily cukrem. Sklenici zakryjte potravinářskou fólií a louhujte na světle, ideálně i na slunci, dva až tři týdny, dokud se nevytvoří hustá šťáva jantarové barvy. Hotový sirup přeceďte přes plátno a slijte do sklenic, ve kterých vydrží rok až dva.
Použití: Hodí se při léčbě zvláště dětského kašle nebo při nachlazení.
Šeříkový sirup
Omamnou vůni šeříku pozná asi každý, ale umíte si jeho květy představit jako ingredienci při vaření? Skvěle se hodí při zdobení dortů nebo na jednoduchý šeříkový rosol. A rozhodně se vyplatí vyzkoušet i sirup z šeříku.
Suroviny: hrnek kvítků šeříku, hrnek cukru, hrnek vody, šťáva z poloviny citronu
Recept: Do hrnce nalijte vodu, přisypte cukr a přiveďte k varu. Pak přidejte oklepané květy šeříku (nemyjte je) a nechte na velmi mírném ohni asi čtvrthodinu probublávat. Pak sirup přes plátno přeceďte a nalijte do láhve, po vychladnutí skladujte v chladničce, je určen k rychlé spotřebě.
Použití: Má protizánětlivé účinky a ulevuje při bolestech hlavy.
Skvělý je také bezový sirup za studena, oceníte ho při přípravě jahodových koláčků. A když přijde čas levandule, nezapomeňte vyrobit levandulový sirup!
A až budete mít hotové likéry a medy, vrhněte se do další výroby: určitě se vám hodí recept na domácí šumivou bezovou limonádu nebo sekt.