Článek
Jarní bylinky a květy můžete nasušit, zamrazit, udělat z nich čaj či tinkturu anebo vyrobit sladký sirup a „med“ – i když s opravdovým včelím medem nemá samozřejmě nic společného. Chcete se do toho pustit? Nachystejte si dostatek sklenic, místo v lednici nebo ve špajzu a trpělivost na sbírání surovin – a to na místě, kde rostliny nikdo nehnojil, neošetřoval chemicky ani je jinak nekontaminoval škodlivinami. A určitě se vám hodí pár receptů!
Pampeliškový med
Sbírejte jen hlavičky květů, bez stonků a určitě je nepřenášejte v igelitové tašce. Hodit se bude košík nebo třeba papírový pytlík.
Suroviny: minimálně 400 květů pampelišky, 2 l vody, 2 kg cukru krystal, 2 chemicky neošetřené citrony
Recept: Vyprané pampelišky zalijte v hrnci vodou. Přidejte k nim dobře omyté a na kolečka nakrájené citrony. Směs asi čtvrthodinu povařte, hrnec odstavte a nechejte alespoň 24 hodin louhovat. Poté přeceďte přes pláténko do dalšího hrnce, přidejte cukr a na mírném ohni zahřívejte, dokud nedocílíte konzistence řidšího medu, který se táhne. Když jste s hustotou spokojeni, odstavte. Ještě horký med nalijte do skleniček a uzavřete stejně jako třeba marmeládu – a podobně dlouho i vydrží.
Použití: Pomáhá při nachlazení, bolesti v krku a při chřipce.
Pampeliškový sirup za studena
Z pampelišek se vyrábí i sirup a vybrat si lze mezi dvěma postupy – první je vařený pampeliškový sirup s pomerančem a druhý sirup nevařený:
Suroviny: asi 400 květů pampelišky, ½ kg cukru, 2 dl vody
Recept: Květy vložte do velké sklenice, zasypejte cukrem, zakryjte potravinářskou fólií a postavte na okno na sluníčko na dva dny, během kterých se cukr rozpustí. Pak přilijte vodu, znovu zakryjte a dejte na další den na okno, během louhování několikrát zamíchejte. Po třech dnech na okně by měla být tekutina ve sklenici žlutá – to je právě požadovaný sirup. Přeceďte ho přes plátno, aby byl čirý, přelijte ho do lahvičky a uložte do chladničky. Dlouho nevydrží, tak ho co nejrychleji vypijte buď ředěný vodou, nebo si ho přidávejte třeba do čaje.
Použití: Výrobek oceníte jak při nachlazení, tak při detoxikaci.

Pampeliškový med můžete používat jako alternativu pravého včelíhoFoto: Marcus Z-pics, Shutterstock.com
Smrkový med
Skvělý med je i z mladých smrkových výhonků. Trhají se v květnu a červnu a poznáte je podle sytě zelené svěží barvy. Ideální délka je pět centimetrů (maximálně deset) – obsahují nejvíc účinných látek.
Suroviny: smrkové výhonky, cukr (lze dát bílý i třtinový), chemicky neošetřený citron – množství ingrediencí se řídí množstvím výhonků
Recept: Ve sklenici upěchujte asi pěticentimetrovou vrstvu omytých a usušených výhonků. Nasypejte na ně dvoucentimetrovou vrstvu cukru a na ni položte cca tři kolečka omytého citronu. Na cukr a citron dejte opět asi pět centimetrů výhonků a střídejte vrstvy tak, aby u hrdla sklenice skončily cukrem. Sklenici zakryjte potravinářskou fólií a louhujte na světle, ideálně i na slunci, dva až tři týdny, dokud se nevytvoří hustá šťáva jantarové barvy. Hotový sirup přeceďte přes plátno a slijte do sklenic, ve kterých vydrží rok až dva.
Použití: Hodí se při léčbě zvláště dětského kašle nebo při nachlazení.

Smrčkový med má specifickou chuť a je skvělý například na kašelFoto: HETIZIA, Shutterstock.com
Šeříkový sirup
Omamnou vůni šeříku pozná asi každý, ale umíte si jeho květy představit jako ingredienci při vaření? Skvěle se hodí při zdobení dortů nebo na jednoduchý šeříkový rosol. A rozhodně se vyplatí vyzkoušet i sirup z šeříku.
Suroviny: hrnek kvítků šeříku, hrnek cukru, hrnek vody, šťáva z poloviny citronu
Recept: Do hrnce nalijte vodu, přisypte cukr a přiveďte k varu. Pak přidejte oklepané květy šeříku (nemyjte je) a nechte na velmi mírném ohni asi čtvrthodinu probublávat. Pak sirup přes plátno přeceďte a nalijte do láhve, po vychladnutí skladujte v chladničce, je určen k rychlé spotřebě.
Použití: Má protizánětlivé účinky a ulevuje při bolestech hlavy.
Skvělý je také bezový sirup za studena, oceníte ho při přípravě jahodových koláčků. A když přijde čas levandule, nezapomeňte vyrobit levandulový sirup!
A až budete mít hotové likéry a medy, vrhněte se do další výroby: určitě se vám hodí recept na domácí šumivou bezovou limonádu nebo sekt.