Článek
Nemusíte být kuchařský mág, abyste vytvořili působivé domácí pečivo. Pusťte se do receptu, ke kterému se budete rádi vracet nejen na Velikonoce. Podávat je můžete k pomazánce i polévce.
Nejlepší velikonoční recepty
Na 4 věnce potřebujete
- 200 g hladké mouky
- 12 g droždí
- ½ lžičky cukru
- 100 ml vody
- ½ lžičky soli
- 1 žloutek
- 20 g olivového oleje
Na pesto
- 50 g baby špenátu
- lístky otrhané ze dvou větviček bazalky
- 1 stroužek česneku
- větší špetka soli
- 20 g slunečnicových semínek
- 50 g olivového oleje
Postup
01.
Mouku nasypte do mísy. Uprostřed udělejte důlek, do kterého rozdrobte droždí a přidejte cukr. Zalejte teplou vodou. Mísu překryjte utěrkou a nechte na teplém místě 10–15 minut. Přidejte žloutek, sůl, olej a propracujte. Na vále nebo v robotu vypracujte hladké těsto, poté je nechte v míse pod utěrkou hodinu kynout.
02.
Ingredience na pesto rozmixujte dohladka.
03.
Těsto rozdělte na 4 stejné části. Z každé vyválejte obdélník nejlépe ve velikosti asi 12 × 20 cm. Potřete pestem. Jednu stranu po délce nechte suchou. Srolujte těsto na délku tak, aby suchý okraj zůstal vespod. Roládu trochu povytáhněte a překrojte podélně nožem přesně napůl. Dva vzniklé prameny stočte do copu a vytvořte věnec. Takto pokračujte se zbylým těstem. Přeložte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi 30 minut dozlatova.
Přemýšlíte, k čemu toto speciální pečivo podávat? Věnce si můžete namazat svěžími jarními pomazánkami anebo je zkuste k polévkám, jako jsou například dršťková z hlívy anebo rajčatová.