Článek
Jarní, hlavně ranné rostlinky, mají velkou sílu a mnoho účinků. Příroda vám tak po zimě nabízí to nejlepší, co pro vaše tělo má. Které vám po zimě zaručeně pročistí organismus a pomohou od drobných neduhů?
Největší čističi organismu
Kopřivy: Sbírejte je časně zjara, ty menšího vzrůstu, jsou sice zdravé celý rok, ale v tomto období mají nejsilnější účinky. Dávejte je do polévek, nádivek, připravte je jako špenát (recept najdete zde). Očistná a posilující kúra kopřivami by měla trvat 4–8 týdnů. Používá se hlavně nať a listy. Pročišťuje, je močopudná, podporuje krvetvorbu, zažívání, vyplavuje z těla škodliviny, má vliv na metabolismus, lepší vzhled pleti. Čaj k pročištění: 2 lžičky nasekané kopřivy vařte ve 2 dl vody, sceďte, pijte několikrát denně.
Bříza: účinné jsou mladé březové listy, které čistí krev a působí proti močovým a ledvinovým kamenům. Čaj: 1–2 polévkové lžíce listů čerstvých nebo usušených na čtvrt litru vody.
Sedmikráska: Povzbuzuje látkovou výměnu v játrech, žlučníku, mírní křeče, je slabě projímavá. Tip na čaj: spařte 2 čajové lžičky květů a listů na čtvrt litru vody, po 10 minutách sceďte, pijte 2–3x denně. Čerstvě vylisovaná šťáva (například sedmikrásky rozmixujte a vyždímejte přes plátno) z celých rostlin zase slouží k jarnímu pročištění, užívejte denně lžíci šťávy zředěnou trochou vody nebo ji prostě nasekejte do salátu.
Jetel luční: K léčení se užívají pouze sušené a nerozcupované hlavičky. Pití čaje čistí krev, játra, žlučník, je také účinný na ekzémy a lupénku. Tip na čaj: asi 6 sušených hlaviček spařte 250 ml vroucí vody, po 15 minutách sceďte, pijte 2–3 šálky denně 4–6 týdnů.
Ani tyhle rostliny nepřehlédněte!
Chcete si udělat zásoby přírodních léků na „horší časy“? Zaměřte se na tyhle!
Bez černý na nachlazení:Pije se horký čaj z květů, bobulí i listů, podporuje pocení, vykašlávání hlenu. Jak na čaj z květů? Na 2 vrchovaté čajové lžičky nalijte čtvrt litru vroucí vody, sceďte po 5 minutách. Bobule zase dejte do studené vody, asi 3 lžičky na šálek, po pár minutách zahřejte, krátce povařte, za 5–10 minut sceďte.
Vrba na chřipku:K léčení se užívá kůra vrby bílé, na jaře ji olupujte z 2–3letých větví. Používá se jako přírodní aspirin, nesnižuje srážlivost krve a nedráždí žaludeční sliznici. Tip na čaj: 2 lžičky rozdrcené kůry nechte 2–3 hodiny v 1 litru chladné vody, potom zvolna přiveďte do varu, nechte stát asi 5 minut a sceďte. Pijte 3x denně šálek.
Pampeliška na játra a žlučník: Léčí nať a kořen, pomáhá při jaterních a žlučníkových onemocněních, střevních a žaludečních potížích. K jarní kúře se používá odvar: 1–2 čajové lžičky nasekaného kořene i s natí louhujte v 1,5 dl studené vody, přiveďte k varu a po 10 minutách sceďte. Pije se několik šálků denně. Odvar z kořene: 10 g nasekaného kořene vařte 15 minut ve 150 ml vody, přefiltrujte, pijte 2 šálky denně mezi jídly.
Tak tedy… na zdraví! A návod, jak si i doma vypěstovat vlastní bylinky, najdete v tomto článku.