Článek
Postup
01.
Na marinádu smíchejte dijonskou hořčici, med, citronovou šťávu, prolisované stroužky česneku, sůl a pepř. Kuřátka omyjte a dobře osušte. Položte prsíčky dolů a pomocí kuchyňských nůžek vystřihněte páteř, pak obraťte a kuře tlakem na hrudní kost zploštěte. Grilovací jehlou nebo špejlí zafixujte stehna tak, jak vidíte na fotografii, aby si kuře udrželo tvar. Pořádně potřete ze všech stran marinádou a nechte odpočinout alespoň hodinu.
02.
Rozpalte troubu na 200 stupňů. Kuřata dejte do pekáčku tak akorát velkého a podlijte trochou vody nebo vývaru. Pořádně potřete změklým máslem a přikryté vložte do trouby. Pečte 20 minut, poté odkryjte, přelijte vypečenou šťávou a za občasného přelévání šťávou dopečte asi 10 až 15 minut do barvy. Hotová kuřata nechte chvíli stát a servírujte s přílohou podle vlastního výběru.
Tip: Když peču marinované kuře na motýlka v troubě, podlévám ho trochou vody nebo vývaru. Vznikne tak lahodná šťáva, kterou z pekáčku vytíráme bílou bagetou. Takhle upravené kuře můžete i grilovat – opatrně a na mírném žáru, aby se nespálilo a nevysušilo.
Máte rádi jarní kuřátka?