Článek
01.
Pórek důkladně omyjte, přičemž všechny zavadlé a poničené listy vyhoďte. Poté nakrájejte nadrobno.
02.
V hlubší pánvi rozehřejte olej a asi jednu pětinu připraveného másla. Přidejte pórek a restujte, dokud nezesklovatí. Následně přisypte rýži a důkladně ji restujte s pórkem, až bude na pohled průhledná.
03.
Zalijte zhruba polovinou vývaru tak, aby byla rýže ponořená. Nyní lehce osolte a opepřete. Se solí ani pepřem to ale nepřehánějte, vývar samotný rizotu dodá chuť a parmazán je poměrně slaný. Promíchejte a nechte vývar postupně odpařit. Kontrolujte, aby se rýže nepřipálila. Vývar můžete dát i zeleninový.
04.
Jakmile se vývar odpaří, přilijte zase část, přidejte mražený hrášek a další kousek másla. Promíchejte a nechte znovu odpařit. Tento postup opakujte, dokud nebude rýže na skus. Podle druhu rýže to je 15-30 minut.
05.
Těsně před dokončením přidejte téměř celý parmazán (trochu si nechejte na posypání). Nakonec případně dosolte či opepřete.
Tip: Rizoto podávejte pokapané citronovou šťávou, posypané pažitkou a parmazánem.
Možná je ale vaše srdcovka to klasické rizoto ze školní jídelny nebo vám v tomto jarním chybí maso, jako v rizotu s kuřecím masem, zeleninou a parmazánem, tak zkuste i to. A na závěr nesmí chybět dezert. Co takhle odlehčené Míša řezy?