Článek
Postup
01.
V hlubší pánvi rozehřejte máslo a zpěňte na něm velmi jemně nakrájenou cibuli. Zaprašte moukou a usmažte světlou jíšku.
02.
Jakmile začne zlátnout, přilijte po částech mléko a za stálého šlehání metličkou rozmíchejte dohladka. Ochuťte solí, pepřem a muškátovým květem. Za občasného promíchání nechte vychladnout. Téhle omáčce se říká bešamel.
03.
Kopřivy spařte ve vroucí vodě. Sceďte a propláchněte pod ledovou vodou, aby si uchovaly barvu. Vymačkejte z nich přebytečnou tekutinu. Nasekejte najemno, pokud mají tužší stonky, vyndejte je. Sekání proveďte až se spařenými kopřivami, abyste si nepožahali ruce.
04.
Troubu zapněte na 200 °C. Vejce rozdělte na žloutky a bílky a z bílků se špetkou soli vyšlehejte tuhý sníh. Formičky (skvělé jsou třeba formičky na suflé, jednoporcové zapékací misky nebo prostě žáruvzdorné hrnky) vymažte pořádnou vrstvou másla.
05.
Do zchladlého bešamelu vmíchejte žloutky a nasekané kopřivy. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků.
06.
Těstem naplňte připravené formičky asi do 3/4 (během pečení nabudou) a vložte do trouby. Pečte asi 20 minut dozlatova. Podávejte jako přílohu k masu nebo se šťouchanými bramborami jako hlavní chod.
Tip
Místo kopřiv můžete použít špenát.
Zaujalo vás vaření s kopřivami? Nasaďte pořádné rukavice, natrhejte zásobu a pusťte se do dalších receptů! Ostatně, v dubnu je nejlepší čas na jejich sběr. Pusťte se třeba do pesta z mladých kopřiv, koláče s ricottou a kopřivami nebo vývaru s celestýnskými nudlemi a kopřivami.