Článek
Postup
01.
Ve velkém hrnci nechte nasucho vypražit proužky slaniny, a když je pěkně křupavá, děrovanou lžící ji vyndejte z pánve.
02.
Jednu velkou na jemno pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na výpeku ze slaniny (podle potřeby přidejte trochu másla či oleje), přidejte kostičky oloupaných kedluben a brambor a zalijte vývarem.
03.
Osolte, přidejte česnek a povařte asi 20 minut do změknutí.
04.
Když je zelenina měkká, tyčovým mixérem ji rozmixujte, zjemněte smetanou a dochuťte citronovou šťávou a nasekaným koprem (pokud nemáte rádi, dejte pažitku).
05.
Podávejte s odloženou slaninou, ztraceným vejcem a snítkou kopru.
Tipy: K cibuli přidejte na kostičky pokrájenou mrkev. Dodá polévce barvu i chuť. Zeleninu můžete zalít kromě vývaru i trochou bílého vína a na závěr přidat pořádnou dávku čerstvě mletého pepře.
Máte rádi syté polévky? Pak rozhodně vyzkoušejte i kuřecí avgolemono, pikantní hovězí a krémovou ze zbylých brambor, jsou dokonalé!