Článek
Postup
Japonci by použili vývar dashi z mořské řasy a rybích vloček a úplně nakonec by do polévky vmíchali fermentovanou miso pastu. Všechny tyto ingredience jsou velmi zdravé, ne nadarmo se také Japonci dožívají vysokého věku, pro mnoho Středoevropanů jsou ale tyto chutě příliš exotické. Houby a dobré nudle ale milujeme i u nás a v předjaří je ten správný čas odlehčit jídelníček.
01.
Vývar vlijte do hrnce, přidejte zázvor, sójovou omáčku a rýžové víno a přiveďte k varu. Ochutnejte a případně přidejte malou špetku soli (nemělo by to ale být nutné).
Tip: Když použijete zeleninový vývar, jídlo bude veganské. Do vývaru můžete přidat i kousek mořské řasy.
02.
Houby očistěte, odstraňte tvrdé třeně a nakrájejte je na plátky. Tofu nakrájejte na kostky, na pánvi rozehřejte olej (ideálně sezamový) a kostky tofu opečte dohněda z každé strany, potrvá to asi 2 minuty. Houby i opečené tofu vložte do vařícího vývaru a povařte asi 5 minut.
03.
Nudle připravte podle návodu na obalu, sceďte a rozdělte do misek. Můžete použít tlusté pšeničné nudle udon, skvělé ale budou i soba nudle s přídavkem pohankové mouky nebo rýžové nudle.
04.
Do každé misky přidejte pár listů čerstvého špenátu a zalijte vařícím vývarem. Do misek rozdělte houby i tofu, posypejte sezamovým semínkem a čerstvou jarní cibulkou a ihned podávejte.
Tip: Milovníci ostré chuti můžou přidat i malý kousek chilli papričky.
Je pro vaše chutě asijská kuchyně příliš exotická? Zkuste stejně sytou, ale domáčtější bramboračku s pohankou nebo roštěnky na houbách.