Hlavní obsah
3,1
(93)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Pusťte si pohodové reggae, zatančete si a upečte kuře podle starého jamajského receptu. Představte si, že jste v Karibiku, a pak už si jen pochutnávejte na křehoučkém masíčku.

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 12 ks kuřecích paliček
Na marinádu
  • 2 ks cibule
  • 8 cm čerstvého zázvoru
  • 8 stroužků česneku
  • 1 ks zelených chilli papriček
  • 1 ks limetky
  • 60 ml oleje
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 8 kuliček nového koření
  • 1 lžička celého černého pepře
  • 3 ks hřebíčku
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička soli
K podávání
  • 1 svazek jarní cibulky
  • 2 ks limetky
Článek

Postup

01.

Omyjte a osušte kuřecí paličky a do každé udělejte dva hluboké zářezy až ke kosti.

02.

Na marinádu vložte do mixéru oloupanou cibuli nakrájenou nahrubo, oloupaný a pokrájený zázvor, česnek a chilli papričku zbavenou semínek (nejlepší je paprička habanero). Přidejte šťávu z jedné limetky, olej, sójovou omáčku, rum, cukr, muškátový oříšek a sůl. Rozmixujte na hladkou pastu. V hmoždíři rozdrťte koření na prášek a přidejte k rozmixované pastě. Do marinády vložte připravené kuřecí paličky a pořádně je v ní obalte. Nechte v chladu uležet minimálně dvě hodiny, nejlépe přes noc.

03.

Kuře vyndejte z lednice asi hodinu před přípravou. Troubu předehřejte na 220 stupňů, plech vyložte papírem na pečení a maso na něj naskládejte. Pečte asi 40 minut – podle velikosti paliček. Posledních deset minut pečlivě hlídejte a obracejte: kuře jerk je správně připravené přesně v té krátké chvíli, kdy začíná na některých místech lehce černat, ale není ještě spálené.

04.

Podávejte posypané jarní cibulkou a s kousky limetky. Tradičně se jako příloha servíruje rýže, chybu ale neuděláte ani s kusem bílého chleba.

Můj tip: Tato marináda se výborně hodí také k vepřovému masu.

Znáte tenhle pikantní jamajský recept?

Související témata:

Načítám