Článek
Postup
01.
Omyjte a osušte kuřecí paličky a do každé udělejte dva hluboké zářezy až ke kosti.
02.
Na marinádu vložte do mixéru oloupanou cibuli nakrájenou nahrubo, oloupaný a pokrájený zázvor, česnek a chilli papričku zbavenou semínek (nejlepší je paprička habanero). Přidejte šťávu z jedné limetky, olej, sójovou omáčku, rum, cukr, muškátový oříšek a sůl. Rozmixujte na hladkou pastu. V hmoždíři rozdrťte koření na prášek a přidejte k rozmixované pastě. Do marinády vložte připravené kuřecí paličky a pořádně je v ní obalte. Nechte v chladu uležet minimálně dvě hodiny, nejlépe přes noc.
KUŘÁTKO SE NIKDY NEPŘEJÍ
03.
Kuře vyndejte z lednice asi hodinu před přípravou. Troubu předehřejte na 220 stupňů, plech vyložte papírem na pečení a maso na něj naskládejte. Pečte asi 40 minut – podle velikosti paliček. Posledních deset minut pečlivě hlídejte a obracejte: kuře jerk je správně připravené přesně v té krátké chvíli, kdy začíná na některých místech lehce černat, ale není ještě spálené.
04.
Podávejte posypané jarní cibulkou a s kousky limetky. Tradičně se jako příloha servíruje rýže, chybu ale neuděláte ani s kusem bílého chleba.
Můj tip: Tato marináda se výborně hodí také k vepřovému masu.
Znáte tenhle pikantní jamajský recept?