Článek
Držíte v ruce katalog a bezradně jím listujete? Nevíte, který z dřezů si vybrat? Rozhodujte se především podle provozu ve vaší kuchyni, protože každý materiál vyhovuje jinému stylu. Stejně důležitý je i tvar – některé dřezy jsou vhodné do kuchyní prostorných, rohových, jiné užijete v úsporné kuchyňce.
Nerezová klasika
Používaná vysoce kvalitní chromniklová ocel je odolná vůči korozi, porušení povrchu dřezu i vysokým teplotám. Je netečná vůči chemikáliím a kyselému prostředí, nepohlcuje pachy a nic nevsakuje – nehrozí tedy ani kroužky od červeného vína. Nerezové dřezy jsou dostatečně pružné, neprasknou ani při pádu těžkého předmětu.
Dokonale hladký povrch zabraňuje usazování bakterií, lehce se čistí a je plně recyklovatelný. Pozor byste měli dávat jenom při použití abraziv, která dřez nenávratně nepoškrábou.
Při výběru je ovšem třeba brát zřetel na kvalitu. U levných produktů nižší jakosti není zaručena bezchybnost materiálu – hrozí vznik mechanických defektů a občas i výkvětu rzi.
Krásná a odolná keramika
Keramické dřezy mají ty nejlepší uživatelské vlastnosti. Povrch je mimořádně tvrdý a jen tak se neodře, ničím se nezabarví a vyčištění usazeného vodního kamene je snadné a rychlé. Materiál odolá i relativně silnému nárazu a prudkým teplotním šokům.
Ačkoli je převážná většina modelů keramických dřezů určena pro moderní kuchyně, bývají keramické dřezy podvědomě více spojovány se stylovými kuchyněmi v rustikálních interiérech.
Moderní kompozity pro dokonalý vzhled
Na pohled atraktivní jsou barevné dřezy z kompozitních materiálů, vyrobené na bázi nenasycených polyesterových pryskyřic, dalších komponentů (například minerálů) a vyztužené skelnými vlákny.
Každý výrobce má svůj tajný recept i označení – například Fragranit, Cristadur, nebo asi nejznámější Corian. Variant složení je opravdu mnoho, ale shodují se v základních fyzických i chemických vlastnostech. Výrobce nabízí vždy nějakou přidanou hodnotu – může to být antibakteriální úprava nebo další vylepšení.
K přednostem patří zejména odolnost vůči působení volně padajícího předmětu, teplotní stálost (například vůči žhnoucí cigaretě). Díky patentované speciální povrchové úpravě není nutné se bát ani mechanického poškození poškrábáním, případná oprava je možná bez následného viditelného defektu.
Tvary pro každou kuchyň
Přijde vám pravoúhlý dřez fádní? Co třeba kulatý, oválný nebo tvar ledviny. V rohových kuchyních se osvědčily dřezy, které padnou do kouta a vyplní tak jinak těžko využitelný prostor.
Praktické doplňky
Možná se bez nich obejdete, ale práci vám dokážou výrazně usnadnit a zpříjemnit. Některé dřezy nabízejí například prkénko, které pasuje přímo na vaničku. Oblíbeným doplňkem jsou i různé košíky a síta, která zapadnou do postranní vaničky a slouží k okapání zeleniny nebo masa. Dále jsou k dispozici odkapávače příborů, držáky na houbičky a další nezbytnosti.
Dřezy pro maličkou kuchyň
Bez dřezu se neobejdete ani v té úplně nejmenší kuchyňce. Aby zabíraly co možná nejméně místa, vybírejte si z modelů se šířkou kolem 30 cm. Pokud budou dostatečně hluboké, i v tak malém prostoru nádobí pohodlně umyjete. Co dalšího užijete v malé kuchyni se dočtete zde.
Kuchyň může být i místem pro zábavu, a dokonce i poučení. Nevěříte? Pozvěte do ní svoje děti a spolu s nimi si užívejte hravé vaření.
Zařizujete si novou kuchyň? Dáte přednost osvědčené nerezové klasice, anebo jsme vás inspirovali kompozitními variacemi?