Článek
Postup
01.
Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Čerstvý hrášek (můžete použít i mrazený) vyloupejte a lístky máty otrhejte. V hrnci rozehřejte přepuštěné máslo a opečte na něm cibuli. Poté přidejte kmín, promíchejte a nechte provonět. Pro intenzivnější chuť i vůni můžete použít římský kmín.
02.
Přisypte hrášek, promíchejte a krátce orestujte. Přilijte vývar (může být i voda), vhoďte lístky máty a přiveďte k varu. Když je hrášek měkký, polévku stáhněte z ohně a rozmixujte do hladkého krému. Pak vraťte na sporák, ještě jednou prohřejte a vmíchejte smetanu. Polévku odstavte a podle potřeby osolte.
03.
Hotovou polévku rozdělte do misek. Porce můžete zlehka opepřit a ozdobte je lístky máty nebo jiné bylinky podle chuti. Přidejte pár krutonů, a pokud chcete pokrm jako hlavní chod, můžete místo krutonů dát plátky opečené bagety potřené čerstvým sýrem.
Tip: Hotové porce ozdobte klíčky mungo – polévka bude lépe vypadat a získá další živiny.
Máte rádi polévky z jarní zeleniny? Bude vám chutnat hráškovo-chřestová polévka s parmezánem, krémová řeřichová polévka se ztraceným vejcem anebo řeřichová bramboračka se zakysanou smetanou. Výtečná je i ředkvičková krémová polévka.