Článek
Postup
01.
Brambory nastrouhejte na jemném struhadle. Dejte je do mísy, přidejte sůl a vejce. Postupně pak do směsi přidávejte hladkou mouku a míchejte, dokud nevznikne těsto. Má být dostatečně řídké, aby se vám ho podařilo propasírovat přes síto na halušky. Přesný poměr ingrediencí v receptu nemusí být vždy ten pravý – brambory jsou pokaždé jiné a i mouka může být v jiné kvalitě. Proto je důležité správnou konzistenci těsta vyladit.
02.
Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Vyzkoušejte nejdřív na kousku těsta, jestli se vám halušky podaří. Pokud vyplavou na povrch a drží tvar, je to v pořádku. Je-li těsto řídké a halušky se rozvářejí, přidejte ještě trochu mouky. Poté už pasírujte těsto přes síto a halušky vyndavejte z vody hned poté, co vyplavou. Ještě horké je promíchejte s brynzou.
03.
Slaninu nakrájejte na kostičky a opečte dokřupava. Polovinu vmíchejte do halušek a polovinu použijte na zdobení. Ihned podávejte, ohřívané už tak dobré nebudou.
Tipy: Nemáte speciální haluškové síto? Nevadí! Část těsta přeneste na prkénko a lžící odkrajujte drobné kousky a házejte je přímo do vody. V případě nouze použijte brynzu ze supermarketu. Pokud si chcete opravdu pochutnat, navštivte trhy v okolí a pořiďte si čerstvý sýr od farmáře.
Máte rádi brynzu? Zkuste krupoto s pórkem, slaninou a brynzou, brynzové pirohy se slaninou a zakysankou anebo slané palačinky s brynzovou náplní.