Článek
Kurkuma, černý pepř, oregano, hořčicová semínka a skořice. Pětice koření, která zvýrazní pokrmy, zalahodí chuťovým pohárkům a posílí fungování organismu. Tyto vybrané druhy jsou bohaté na antioxidanty mající protizánětlivé vlastnosti a podporující imunitu (20 receptů na posílení imunity). Přidejte je do jídla každý den a bojujte s jejich pomocí nejen proti zrádnému koronaviru, ale celkově proti nemocem.
1. Kurkuma
Číslo jedna patří kurkumě, která je zlatem mezi kořením. A to nejen kvůli výrazné žluté barvě, ale především díky kurkuminu. Tato látka má skvělé antioxidační vlastnosti a pomáhá léčit záněty i otoky ve svalech a kloubech. Kromě toho pomáhá omezit hromadění tuků v orgánech. Některé studie dokonce naznačují, že může zpomalit šíření určitých druhů rakoviny, jako třeba jater nebo srdce, nebo je dokonce úplně zastavit.

Zlatavě žlutá kurkuma má silné antioxidační vlastnosti a pomáhá omezit hromadění tuků v orgánechFoto: Santhosh Varghese, Shutterstock.com
2. Černý pepř
Rádi si jídlo dochucujete černým pepřem? Pak prospíváte zdraví víc, než tušíte. „Podporuje metabolismus, trávení a činnost mozku, také snižuje zácpu a plynatost a usnadňuje vykašlávání,“ říká koučka zdravého životního stylu Radka Pamětická.
Vůbec nejlepší je pro organismus kombinace černého pepře a kurkumy. Slupka černého pepře totiž obsahuje alkaloid piperin, který snižuje cholesterol, zpomaluje růst nádorů a zabraňuje poškození buněk volnými radikály, a navíc zvyšuje účinnost mnoha dalších rostlinných sloučenin jako třeba právě kurkuminu. „Kurkumin sám o sobě není dobře vstřebatelný a potřebuje pomocníka – kromě pepře je to i tuk,“ doplňuje doktorka biochemie Michaela Bebová.
3. Oregano
Patříte mezi milovníky nasládlé kořenité chuti oregana? Máme pro vás dobrou zprávu. V jeho drobných lístcích se ve vysokých koncentracích nacházejí rostlinné éterické oleje, které tiší trávicí potíže, posilují imunitní systém a mírní mnoho kožních problémů, jakou jsou různé vyrážky a podobné nepříjemnosti (víte, s čím vším pomůže olej eukalyptový?).

Koření krásně voní, dochutí jídlo a podpoří imunitu nejen v boji s koronaviremFoto: Golubovy, Shutterstock.com
4. Hořčicová semínka
Hořčice je známá spíše jako omáčka podávaná k mnoha druhům teplých i studených jídel. Vyrábí se ale z drobných žlutých, černých nebo hnědých semen, která jsou přímo nabita významnými zdravotními benefity. Obsahují bílkoviny, vápník, vitaminy A a E, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny a mají dezinfekční vlastnosti, které prospívají celému trávicímu traktu. Podobně jako kurkumin v kurkumě i složky nacházející se v hořčičných semínkách v těle působí protizánětlivě.
5. Skořice
Kdo by neměl rád voňavě nasládlou skořici známou především jako součást nejrůznějších kaší a dezertů? Má ale mnohem více předností. Je bohatá na vlákninu, mangan, železo, vápník a řadu bioaktivních látek, pro něž je od nepaměti hojně využívána v přírodní medicíně jako prostředek na obranu před viry a infekcemi.
Skořice je také oceňována za protizánětlivé účinky, pro něž bývá užívána k léčbě namožených svalů. A snažíte-li se zhubnout a omezit příjem cukru, pak právě ona dodá oblíbeným pokrmům žádoucí sladký nádech (víte, která sladidla vám mohou ublížit?). Pokud ale chcete z popisovaných benefitů opravdu těžit, dávejte si pozor, po jakém druhu při výběru sáhnete. „Vsaďte na takzvanou pravou, tedy cejlonskou skořici,“ radí doktorka Michaela Bebová.
Koronavirus ohrožuje zejména plíce. Víte, které potraviny podpoří jejich zdraví?