Článek
Extrémy vadí každému, a ani spotřebiče nejsou výjimkou. Kolísající teploty jsou však na chatách či chalupách běžné, v zimě zde nezřídka klesne teplota i pod bod mrazu. Ale z druhé strany – spotřebiče usnadňují život, a proto si je pořizujete také do rekreačních objektů obývaných sezonně. Jak se o ně nyní postarat? Zásadní je odpojení od zdroje energie, údržba a rovněž odstranění veškerých zbytků vody.
Drobné spotřebiče a trouby
Podle typu je zbavte vody a dalších náplní (zbytky kávy, mléka) a omyjte včetně filtrů. Přístroje dosucha otřete a uschovejte.
Trouby se samočištěním šetří práci; dnes se například používá pyrolýza nebo třeba pára. Po skončení samočisticího programu, až trouba vychladne, spálené či uvolněné nečistoty snadno setřete.

Údržbu trouby může usnadnit díky své výbavě už sám spotřebičFoto: Miele
Ledničky a mrazáky
Už při nákupu chladicí a mrazící techniky byste měli brát v potaz teplotu místnosti, kde budou stát. Řiďte se klimatickými třídami. „Na chalupu se hodí spotřebič v klimatické třídě SN, jejíž hranice provozu se pohybuje mezi 10 až 32 °C. Když bude teplota nižší, chladnička nebo mrazák se vypnou a uschované potraviny se zkazí,“ upozorňuje Pavel Šramota, zástupce značky Philco.
Spotřebič odpojte od zdroje energie, vyjměte potraviny a přístroj vyčistěte. Urychlit likvidaci námrazy pomůžou odmrazovací přípravky, ale i samotné přístroje – pokud jsou vybavené beznámrazovým systémem, máte o práci méně.

Na velikosti nezáleží, postarat se musíte o každou ledničku. I o tu, jež je součástí malé kuchyňkyFoto: Gorenje

Přesně takhle by měl vypadat váš mrazák před odjezdem z chalupy: vypnutý, prázdný, čistýFoto: AEG

Pro všechny spotřebiče platí: nenechávejte je v prostředí s vysokou vlhkostí, pak by mohly dopadnout jako lednička na fotografiiFoto: AP Servis
Pračky a myčky nádobí
U praček a pračkosušiček vypusťte vodu z hadic, vyčistěte filtr, přístroj omyjte a vytřete dosucha. „Zbavit se zbytků vody je třeba také u napouštěcího ventilu,” uvádí Jan Míčka ze společnosti AP Servis. A přestože to každý nedělá, praktičtější je vypustit veškeré zbytky vody i z rozvodů a zavřít přívod.
Myčku nádobí umyjte a vyčistěte filtry. „Z hadic vypusťte zbytkovou vodu, odpojte spotřebič od přívodu vody a elektřiny. Následně vyjměte filtr na dně myčky a houbičkou odsajte vodu z odpadní nádrže. Stejně tak nádržku se solí naplňte až po okraj solí a houbičkou odsajte vodu,“ doporučuje Pavel Šramota.

Pohled do nitra myčky: vlevo zásobník na sůl, vpravo filtrFoto: Philco

U myček nádobí se voda nachází také v úpravně vody. Po demontáži této části se musí vylít či vyfoukatFoto: AP Servis
Praktické přípravky
Univerzální i speciální produkty prodlužují funkčnost a životnost přístrojů, kromě klasické „chemie“ máte na výběr také ekologické výrobky, šetrné vůči přírodě i spotřebičům.
„Například pračky a myčky lze ošetřit přípravkem na bázi ovocných kyselin, který odstraní tuk, organické usazeniny i vodní kamen. Na chladničky a mrazáky použijte čistou vodu nebo v případě většího znečištění a nežádoucích pachů výrobky na alkoholové bázi,“ radí Milan Horčic, obchodní zástupce společnosti Eurona. Na gumová těsnění (nejen) praček se aplikuje vhodný konzervační přípravek, třeba na olejovém základu.
Nezapomeňte: spotřebiče byste měli nechat po dobu zazimování pootevřené. Ale ani tehdy se díky vlivům okolního prostředí nelze zcela vyhnout tvorbě plísní. Proto se při údržbě osvědčují i protiplísňové přípravky; v případě lednic takové, které můžou přijít do kontaktu s potravinami.

Foto: archiv firem

Až vyklidíte a umyjete pračku, nechte ji pootevřenou, kvůli eliminaci zápachuFoto: Electrolux