Článek
Zavařovací hrnec je osvědčenou klasikou, ale zavařovat lze i v troubě, mikrovlnce či myčce.
Tradiční zavařovací hrnec
Zavařování, tedy zpracování potravin pomocí tepla (sterilizace), je možné pomocí hrnce a vody. Záleží jen na vás, zda skleničky ponoříte do vody celé, nebo je konzervujete pomocí horké páry. Hrnce však už nejsou pouze plechové, ale i elektrické a tlakové, s obyčejným teploměrem či časovačem, který celé zavařování pohlídá za vás. Postup se liší podle typu hrnce a surovin, které zavařujete.
Například oblíbené okurky zavaříte v hrnci během 20 minut při teplotě 80 °C, naopak jahodový kompot potřebuje tutéž teplotu pouze 10 minut.
Využijte troubu na 100 %
Plynová, elektrická či horkovzdušná – pokud se rozhodnete zavařovat marmelády tímto způsobem, stane se trouba skvělým pomocníkem. Nejprve v ní sterilizujte umyté sklenice (neměly by se utírat utěrkou, která může být zdrojem bakterií snižujících trvanlivost – vhodný je právě horký vzduch), pak vám poslouží pro samotné zavařování. U horkovzdušné trouby dejte sklenice na plech vyložený utěrkou a podlejte je vodou do výše 2–3 cm, kterou budete postupně dolévat. Teplotu nastavte na 220–250 °C a zavařujte 8–12 minut podle druhu potravin.
U plynové a elektrické trouby postupujte stejně, pouze pamatujte na to, že musí být předehřátá. Teplota se u varianty s plynem nastaví na hodnotu 1, u elektrické trouby na 95 až 100 °C.
Mikrovlnná trouba je velkým pomocníkem
Zavařování v mikrovlnné troubě oceníte především v situaci, kdy vám ovoce a zelenina dozrávají postupně(typickým příkladem jsou okurky). Je ideální zavařovat jednu sklenici po druhé, pokud zavařujete více sklenic najednou, násobí se podle toho i celkový čas. Výkon mikrovlnné trouby nastavte na maximum. Při výkonu 700 W budete sklenici o objemu 720 ml zavařovat 6 minut. S vyšším výkonem se čas snižuje (u 800 W na 5 a čtvrt minuty, u 900 W na 4,5 minuty).
Myčka nejen na mytí nádobí
Že využíváte myčku jen na mytí nádobí? V letní sezoně se tento spotřebič promění v zavařovacího pomocníka. Je to velmi jednoduché – připravené sklenice naskládejte do myčky a zapněte co nejdelší program s teplotou 70–80 °C. Myčka funguje na podobném principu jako předchozí způsoby zavařování a můžete ji využít nejen pro ovoce a zeleninu, ale i maso a houby.
Další tipy na zavařování najdete na www.labeta.cz.
Labeta …raz dva zavařeno.