Článek
Možná vás od zavařování dělí jen představa, že to je pracné a složité, že byste na to nestačili. Ovšem opak je pravdou a rozhodně to vyzkoušejte – zvlášť, jestli máte zdroj levnějšího ovoce a zeleniny nebo vám rostou na zahrádce!
Co můžete zavařit?
Není problém zavařit maso nebo naložit sýry. Dnes se ale budeme věnovat tomu, co je v létě nejaktuálnější – a to je ovoce a zelenina. Výhodou je, že si chuť můžete zvolit podle sebe, kolik dáte cukru (nebo zcela bez cukru), jak slané či kyselé to bude.
Jak připravit ovoce a zeleninu na zavaření
Je jedno, jestli se chystáte dělat kompot z třešní, broskví (tady je návod, jak broskve zavařit krok za krokem) nebo třeba dýně. Vždy byste měli vybrat plody, které jsou vyzrálé, ale stále ještě pevné a tuhé a především zdravé. Zavařujte celé omyté plody, ty s větší peckou odpeckujte, jablka a hrušky je lepší oloupat a zbavit jadřinců.
Měkčí ovoce můžete dát do hrnce s vroucím nálevem, ve kterém ho asi pět minut povaříte, pak přendáte do sklenic, zalijete horkým nálevem, zavíčkujete, otočíte dnem vzhůru a necháte vychladnout. Ke sterilizaci to postačí a nehrozí rozvaření.
Zavařování krok za krokem
Do sklenice – měla by být ideálně vyvařená, stejně jako víčka – byste měli ovoce nebo zeleninu pečlivě vyskládat a dokonce i lehce upěchovat, abyste využili maximálně prostor. I proto se větší plody krájí na kousky.
Ovoce a zelenina se zavařují v nálevu – ovoce většinou v roztoku vody a cukru, zelenina pak ve sladko-kyselém. Nálev může být různý a lze si ho doladit podle svého (Zkuste třeba nejlepší nakládané okurky).
Nálevem zalijte ovoce nebo zeleninu ve sklenici tak, aby byly zcela potopené. Zásadní je hlídat, abyste vše dobře uzavřeli a víčko dobře těsnilo. Jestliže propustí vzduch, obsah sklenice se vám zkazí.
Jak připravit nálev?
Nálev na ovoce je roztok vody a cukru. Množství cukru závisí na tom, jak sladký kompot chcete a jak sladké je ovoce, které zavařujete. Není výjimkou, že se na litr vody dává i víc než 500 g cukru. Nejčastěji se používá cukr řepný, ale můžete použít i nerafinovaný hnědý. Místo cukru lze přidat i fruktózu nebo umělé sladidlo (přehled 9 náhražek cukru a jejich ideální využití). Nálev na zeleninu je směsí vody, octa, soli, cukru a různých dalších přísad dle chuti. Vaří se asi 20 minut, a pokud vám zbude, můžete ho i několik dní uchovávat v lednici.
Jahody, třešně (snadný trik, jak je vypeckovat) a další sladké a bobulovité ovoce můžete zavařovat i bez nálevu. Stačí je ve sklenici prosypat krystalovým cukrem a zavařit, pustí si svoji šťávu.
Jak zavařovat?
Zavařovat nemusíte jen ve velkém hrnci. Jde to i v troubě a myčce nádobí. Stačí si vybrat způsob, který je vám nejsympatičtější.
Kompoty s kořením? Klidně!
Sladký či sladkokyselý nálev není jedinou možností, jak dodat ovoci a zelenině na chuti. Zajímavého výsledku docílíte i přidáním dalších ingrediencí. Kompot můžete oživit přidáním skořice, hřebíčku, ale třeba i vína či alkoholu, který přidáte do nálevu. Nebojte se experimentovat – například švestkám sluší kardamom, meruňkám vanilka, hruška je skvělá v rumu i se zázvorem. I v našich receptech na zavařování a nakládání najdete mnoho tipů.
I se zeleninou se dá různě kouzlit a dát jí skvělou a neobvyklou chuť – můžete vyzkoušet například anglické pickles, což jsou vlastně takoví zeleninoví utopenci.
Můžete samozřejmě použít i různé druhy koření, asi nejčastěji to bývá bobkový list, česnek, pepř, chilli nebo hořčičná semínka.
A co chystáte zavařovat vy? Jaké jsou vaše tipy a triky?