Článek
O spoustě potravinách se dočtete, že jsou vhodné ke shazování kil. Je to většinou proto, že obsahují cenné živiny, které vaše tělo potřebuje. Patří sem například potraviny nadupané antioxidanty či skvělé zdroje vlákniny, jež vám usnadní hubnutí díky svým syticím schopnostem.
O málokterých surovinách se ale dá říct, že hubnutí podporují napřímo, tedy zrychlují proces spalování tuků. Zcela jistě to ale platí o těch, které vám bez slitování sežehnou dutinu ústní!
Díky pálivému sníte méně, ale i rychleji spalujete
Pálivé potraviny obsahují látky, u chilli nebo třeba kayenského pepře je to sloučenina zvaná kapsaicin, jež mají na tělo velmi prospěšný vliv.
Studie Clinical Nutrition z roku 2009, která se přímo zaměřovala na vliv pálivých potravin na hubnutí, ukázala, že díky nim dochází zaprvé ke zvýšení činnosti metabolismu. Dokonce až o 20 procent na následujících 24 hodin. Zadruhé podporují spalování tuků, zejména v problematické oblasti břicha.
Zároveň se ale i snižuje hlad a chuť k jídlu. Když si dáte tedy například ráno špetku chilli s míchanými vajíčky anebo si ho přidáte do smoothie, aniž byste si to uvědomili, přes den toho sníte méně než jindy, přičemž spalujete více než normálně.
Bonus: Prevence rakoviny i cukrovky
Kapsaicin působí také jako prevence nádorových onemocnění. Výzkum časopisu Cancer Research ukázala jeho skvělé účinky v boji proti rakovině prostaty. Vědci z Nottinghamské univerzity zase prokázali, že funguje jako prevence rakoviny žaludku a je účinný i při léčbě rakoviny plic a slinivky.
Dále stojí za to zmínit, že snižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu v krvi, snižuje riziko infarktu i mrtvice a reguluje hladinu cukru v krvi, takže je i prevencí diabetu.
„Ostré jídlo obecně navíc způsobuje vylučování endorfinů, a proto se po jeho konzumaci můžete cítit veselejší a šťastnější,“ doplňuje pro zajímavost výživová poradkyně Jitka Freibauerová ze studia Výživou ke změně.
Jaké potraviny tedy určitě do jídelníčku zařadit?
Chilli
Největším zdrojem kapsaicinu jsou samozřejmě chilli papričky. Každý druh ho obsahuje jiné množství. Jednoduše ale platí, že ho je tím více, čím více je paprička pálivější. Dále se, ač v nižší koncentraci, kapsaicin vyskytuje například v kayenském pepři, kari nebo čínském zelí.
Zázvor
„Zázvor obsahuje látku velmi podobnou kapsaicinu nazývanou gingerol. Gingerol mimo jiné také zmírňuje nevolnosti všeho druhu, dokonce i nevolnosti při migréně. Zázvor je silně antibakteriální a protizánětlivý a usnadňuje boj s infekcemi dýchacích cest,“ uvádí Jitka Freibauerová.
Černý pepř
Neplést si s kayenským pepřem. Černý pepř je totiž bohatý na jinou, ale opět dost podobnou látku kapsaicinu, – piperin. „Piperin příznivě dráždí žaludeční sliznici, působí močopudně, a hlavně kladně ovlivňuje metabolismus. Skvěle totiž působí na trávení, a tak podporuje hubnutí a spalování tuků,“ komentuje Jitka Freibauerová.
Kromě těchto tří potravin můžete do jídelníčku zařadit i další pálivky. Třeba zmíněné kari či kayenský pepř, ale také jemnější přísady jako skořici, hořčičné semínko, kurkumu nebo česnek.
Máte rádi pálivé?