Článek
Postup
01.
Zbylé uvařené brambory nebo kaši rozšťouchejte s vajíčky, nasekanou jarní cibulkou či hrstí pažitky, moukou, najemno nastrouhaným sýrem (např.čedar), trochou jedlé sody nebo kypřicího prášku, solí dle chuti a pořádnou porcí čerstvě mletého pepře. Pokud nebudou k snídani nebo máte otrlé kolegy, přidejte i trochu sušeného česneku.
02.
Podle potřeby (záleží na tom, kolik škrobu je v bramborách) můžete zředit trochou mléka nebo podmáslí a rovnou tvořte vafle: vaflovač lehounce pomažte olejem nebo máslem, rozetřete na něj asi 2 lžíce těsta a pečte tak dlouho, až je povrch zlatavý a vajíčka propečená. Těsto je trochu hustší než klasické vaflové (vafle se zmrzlinou), ale při pečení také nabude, tak dávejte pozor, abyste přístroj nepřeplnili.
03.
Podávejte jen tak, s volským okem, opraženou slaninou nebo třeba kysanou smetanou.
Tip: Nástavec na tvorbu vaflí je běžnou součástí většiny toustovačů, ale jestli ho nemáte, z těsta klidně pečte malé lívanečky. Zkuste je pak podávat s lehce bizarní, ale silně návykovou kombinací nasucho opečené slaniny zalité javorovým sirupem.
Máte po ránu chuť spíš na sladké, nebo na slané? A kdybyste hledali další tipy, jak využít zbytky brambor (viz foto), najdete je ve článku zde.