Článek
Vypadá to, že úkol termosky je jasný – udržet co nejdéle teplotu (případně chlad) toho, co do ní dáte. Ale je i spousta dalších vlastností, které byste neměli při nákupu přehlédnout. Hlavní je vědět, zda potřebujete termosku na tekutiny, nebo na pokrmy. Je mezi nimi rozdíl – hlavně ve tvaru a objemu. Dáme vám i pár tipů.
Termosky na pití
Nápojové termosky do tašky mívají nejčastěji objem mezi 0,5–1 litrem. Ty stolní pak i ke dvěma litrům.
Uzávěr bývá šroubovací nebo naklikávací. Šroubovací je jednodušší – zašroubujete a pak při nalévání částečně vyšroubujete. Je méně náchylný k poškození a dá se dobře omýt. Naklikávací se také zašroubuje, ale pak se při nalévání jen stlačuje mechanismus v horní části. Je náchylnější k opotřebení a hůř se udržuje, protože se nedostanete do všech částí uzávěru, ale zase udržuje déle teplotu. Většina termosek má ještě horní uzávěr, který slouží i jako hrneček.
Termosky na pití většinou připomínají tvarem lahev. „Ty se dobře drží v ruce. Na trhu jsou ale i ty, které kopírují vzhled plechovky,“ říká designérka Andrea Fišarová ze společnosti Favi. Rozhodně by vám měla sednout do ruky – a to i v rukavicích, pokud je určena na ven.
Pamatujte i na praktičnost. Termoska by se měla dobře vymývat – na překážku je například příliš úzké hrdlo. „V nedávném testu termosek jsme za něj dávali minusové body. Ztěžuje nalévání nápojů, zvyšuje riziko opaření a také kvůli němu nevidíte, jak je termoska plná,“ doplňuje Hana Hoffmannová z dTestu.
Termosky na jídlo
Říká se jim termohrnec nebo termomísa. Mohou mít podobu mísy se zacvakávacím víkem, mohou vypadat jako hrnec nebo si můžete koupit vícepatrový jídlonosič. Na trhu jsou i menší modely – určené na svačinu nebo na dětskou stravu, ty mívají i lžičku nebo vidličku.
Plastové uchovají teplotu až asi 8 hodin, kovové pak podle kvality 12–16 hodin, titanové se chlubí, že to je i více než 24 hodin.
Vybírat můžete nerez, sklo i plast
Je jedno, jestli budete vybírat termosku na pití nebo jídlo - použité materiály jsou stejné a liší se odolností, tepelně-izolačními vlastnostmi, výslednou hmotností a také cenou.
Nejlevnější bývají plastové termosky s vnitřní nerezovou nebo skleněnou nádobou a izolační pěnovou vrstvou. Ty není radno moc přenášet, jsou spíš stolní. Mezi ty patří i termosky s keramickou vrchní vrstvou.
Odolnější, lehčí a s lepší izolací jsou pak čistě kovové – dvouplášťové kovové termosky, o jejichž izolaci se stará vakuum mezi těmito dvěma vrstvami. Nejčastěji bývají nerezové a z ušlechtilé oceli, cenu určuje zpracování a výsledná hmotnost termosky, ty nejkvalitnější slibují udržení teplotu i přes 20 hodin.
Nejluxusnější, nejlehčí a s nejlepšími izolačními vlastnostmi jsou titanové, ale to už je třešnička na dortu, za kterou si zásadně připlatíte.
Co najdete na trhu
Pomůžeme vám s výběrem a nabídneme pár tipů termosek na jídlo i pití. Pokusíme se zabrousit do všech cenových kategorií.
Tipy navíc
Aby vám termoska sloužila co nejlépe a dlouho, měli byste pamatovat na pár detailů.
- Termosku můžete předehřát, nebo zchladit, čímž prodloužíte její výdrž. Naplňte ji nejdřív vroucí vodou a teplý nápoj do ní vlijte, až když se termoska ohřeje. U studeného ji předem ochlaďte studenou vodou nebo ledem a teprve pak naplňte.
- Nikdy v termosce nenechávejte dlouho stát zbytky nápoje nebo jídla. Vždy po použití ji vymyjte a otevřenou ji nechejte dobře vyschnout, aby se v ní netvořily plísně a nemnožily bakterie.
- Omývejte vždy pečlivě všechny její části.
- Do myčky ji dávejte jedině tehdy, pokud to výrobce doporučuje.
V čem uchovat čaj teplý, to už víte. V čem ho ale nejlépe uvařit? Jestli právě vybíráte rychlovarnou konvici, podívejte se na článek: Co umí dnešní rychlovarné konvice? Třeba ohlídají čaj.