Článek
Každý Čech podle statistik vyhodí ročně průměrně přes 35 kilogramů ovoce a zeleniny. Teď, co je vše dražší, se očekává pokles plýtvání, ale stejně je lepší si rozmyslet, kolik toho koupit, a pak to co nejlépe uskladnit. Jaké podmínky tedy ovoci a zelenině nachystat?
1. Skladujte jen zdravé kusy
Aby ovoce a zelenina vydržely dlouho čerstvé, musíte skladovat jen opravdu zdravé kusy. Ať jde o úrodu ze zahrádky, nebo z trhu či obchodu, dohlédněte na to, aby šlo o kusy nepoškozené, bez známek hniloby, zralé tak akorát. Ovoce může být těsně před uzráním, dojde časem – ovšem jen některé druhy. Jaké ovoce doma dozraje a jaké ne?
2. Vše vybalte a nic nemyjte
Když donesete domů kupovanou balenou zeleninu nebo ovoce, rozbalte je, překontrolujte kvalitu každého kusu a přendejte do vlastní nádoby nebo obalu. Zásadní pravidlo zní: Nic nemyjte, omyté je při skladování náchylnější plesnivět! Pokud je někde třeba zemina, otřete ji rukou, maximálně suchou utěrkou. Uskladněné kusy pravidelně prohlížejte a podezřelé nebo nahnilé kousky vyhoďte. A umyjte je až těsně před použitím.
Pozor na již nakrájenou zeleninu!
- V poslední době si můžete koupit balené a dopředu nakrájené mixy zeleniny na salát. Ač to vypadá jako skvělé řešení pro chvíle, kdy nic nestíháte, radí odborníci jejich nákup zvážit. Jakmile se totiž zelenina nakrájí, otevře se podobně, jako kdybyste se řízli vy. Dovnitř se pak mohou dostat různé bakterie, kterým se pak v plastovém obalu vytvoří skvělé prostředí na růst a množení. Navíc při delším skladování ztrácí takto nakrájená zelenina i své nutriční hodnoty.
- Varování platí dvojnásob v případě, že jde o zeleninu rovnou i umytou, protože mytím se odstraní ochranné mikroorganismy z povrchu a patogenní bakterie pak mají zelenou. Když už si tedy předpřipravený salát koupíte, nejlepší je ho hned celý zkonzumovat.
- Pokud vám má vydržet déle než jeden den, je tedy zdravější varianta kupovat ovoce a zeleninu vcelku a nejlépe bez plastového obalu. Umýt a nakrájet byste ji měli vždy až těsně před konzumací.
3. Využijte chladničku a sklep
Vhodná teplota pro skladování ovoce a zeleniny je nejčastěji 2 až 8 °C s vlhkostí vzduchu kolem 70 až 80 %. Pokud nemáte vhodný sklep, najdete tyto podmínky většinou v nejspodnějším nebo speciálním šuplíku v lednici. Pobyt v chladničce zpomaluje zrání, ale současně tlumí vůni a chuť. Proto vše, co budete konzumovat syrové, vyndejte asi o půl hodiny dřív, aby to bylo chutnější a lépe stravitelné.
Ale pozor: Pobyt v chladničce nesvědčí bramborám, citrusům, banánům, rajčatům, mangu, ananasu nebo zázvoru.
4. Jednotlivé druhy oddělte
Při skladování nedávejte ovoce dohromady se zeleninou, mohou od sebe načichnout a změnit chuť, ale také rychleji zrát, tedy se i dřív kazit. Banány, jablka, hrušky, meloun, meruňky i broskve uvolňují při zrání etylen, kvůli kterému se rychleji kazí brambory, mrkev, dýně nebo okurky. A pozor na rajčata: mrkev vedle nich může zhořknout a cibule zase přijde o svou ostrost.
Jak uchovat náročné druhy ovoce a zeleniny
Některé plody vydrží déle, když splníte přesně to, co při uskladnění potřebují. Jak na to?
- Brambory - v chladničce sládnou, na světle a teple rychle zelenají a klíčí, pak vadnou nebo plesniví. Nejlépe jim bude v papírovém sáčku na tmavém a nejstudenějším místě v bytě (mimo ledničku). Můžete k nim přidat mletý kmín nebo vyzkoušet speciální pytel na skladování brambor s výtažkem z kmínové silice.
- Jablka - nejlépe jim je na stinném místě, kde proudí vzduch a nemrzne. Dají se uložit i do chladničky, ale jedině v mikrotenovém sáčku s otvory, aby mohla dýchat.
- Rajčata - riziko plesnivění snížíte, když neotrháte stopky. Pokud koupíte plody bez stopek, tak je postavte při skladování bubákem dolů.
- Avokádo - nedozrálý plod dejte do papírového sáčku a nechejte při pokojové teplotě dozrát, teprve pak ho přesuňte do chladničky.
- Brokolice a květák - oběma druhům se líbí ve vlhku. Brokolici můžete dát do vázy jako květiny a měnit jí vodu. Stonek květáku obalte vlhkým ručníkem.
- Celer - celá i nakrojená bulva vydrží déle, když ji zabalíte do alobalu a vložíte do chladničky.
- Bylinky - řezané zabalte do lehce vlhké papírové utěrky a v mikrotenovém sáčku nebo zavřené plastové krabičce je uložte do chladničky. Bylinky s dlouhým stonkem, třeba bazalku nebo petržel, můžete dát do vázy na stinné místo.