Článek
Do mísy nasypte polovinu mouky a přidejte jedno vejce. V případě nouze lze vejce nahradit vodou. Vypracujte těstíčko, do kterého postupně přisypávejte mouku a hmotu vždy důkladně propracujte. Postup opakujte, dokud nevznikne nelepivé těsto.
Hotové těsto rozdělte na poloviny a vyválejte na co nejtenčí placku. Přendejte opatrně na čistou utěrku a nechte alespoň půl hodiny proschnout. Suchý plát nakrájejte na proužky 4–5 centimetrů a naskládejte je na sebe. Ostrým nožem krájejte co nejtenčí nudličky.
Hotové nudličky vložte do vroucí osolené vody a vařte přibližně 5 minut. Nudle, které hned nezužitkujete do polévky, nechte proschnout a uschovejte ve vzduchotěsné nádobě na příště.
Chcete si pochutnat na domácích nudlích nejen v polévce? Vyzkoušejte tři recepty na domácí těstoviny i s omáčkami: ravioly, pappardelle a fleky.