Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Švestky jsou po staletí nedílnou součástí české kuchyně. Jsou chutné a zdravé (mimo jiné pomáhají s trávením díky velkému množství vlákniny, zamezují vstřebávání cholesterolu, zpomalují vstřebávání cukrů a nutí tělo spalovat mnohem více tuku, proto se hodí i při redukčních dietách i při detoxikačních kúrách).
Jako většina peckovin mají ale jednu nevýhodu – když se urodí, je jich zpravidla moc najednou a pak nastává problém, že je musíte zpracovat dřív, než shnijí. Jedním ze způsobů, jak uchovat jejich chuť i přínosné živiny, je sušení. Jak na to?
Švestky sušte pomalu
Sušení švestek je sice o něco náročnější a zdlouhavější než sušení ostatního ovoce, ale pokud dodržíte několik základních pravidel, zvládnete to i vy.
Švestky se nejčastěji suší dvěma způsoby – v troubě nebo elektrické sušičce. V obou případech k sušení vybírejte jen zralé (nikoli přezrálé) plody, bez známek poškození či hniloby. Většinou se švestky suší celé a neloupané, přičemž je na plech i do sušičky skládejte omyté, ale osušené. Pokud je chcete vypeckovat, lepší než krájet je na poloviny je plody naříznout a pecku vytáhnout. Pokud chcete sušit švestky rozpůlené, sušte je vždy slupkou dolů.
Sušení švestek v troubě
Chcete švestky sušit v troubě? Pak plech vyložte pečicím papírem a švestky na něj rozložte, ideálně tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Pro sušení je ideální horkovzdušná trouba s odsáváním páry. U běžné trouby, která odsávání páry nemá, je potřeba ponechat pootevřená dvířka, aby mohl vlhký vzduch odcházet ven.
Střídejte teploty
Nejdříve dejte švestky sušit do trouby na 5 hodin při teplotě asi 50 °C. Pak sušení na dalších 5 hodin přerušte, přičemž švestky ponechte v troubě zchladnout. Ve druhé vlně sušení zvyšte teplotu na přibližně 70 °C a sušte dalších 12 hodin. Následně opět na 5 hodin sušení přerušte. Nakonec švestky dosušte při 65 °C asi 3 hodiny. Přibližně půl hodiny před dosušením ještě horké švestky poroste studenou vodou – budou pak hezky černé a lesklé.
Nesnažte se sušení urychlit pomocí vyšší teploty, popukají a pustí šťávu. Teplota nad 85 °C navíc ničí vůni i barvu ovoce, které horkem ztrácí i veškeré vitaminy. Jestliže budete sušit švestky rychle a bez přerušení, může se vám lehce stát, že výsledné plody budou tvrdé či přesušené. Správně usušené švestky by při zmáčknutí neměly uvolňovat šťávu, ale měly by být krásně pružné. A tedy i chutné.
Sušení v sušičce
Švestky můžete sušit také v elektrické sušičce přímo určené pro sušení hub a ovoce. Sušiček je na trhu spousta, volte takovou, která umožňuje ovládání teploty sušení. Většina sušiček má poměrně nízkou výšku jednotlivých pater, a tak se tam celé švestky nevejdou. Musíte je tedy rozpůlit. Postup sušení je v sušičce i troubě prakticky stejný.
V suchu a temnotě
Po sušení nechte plody asi 1 hodinu vychladnout. Čas pro chlazení ale neprodlužujte, aby usušené plody nenatáhly vlhkost z okolního vzduchu. Stejně jako u jiného ovoce je nejlepší uzavřít je do vzduchotěsných dóz či sklenic. Ty postavte do temna, ideálně tedy do nějaké komory nebo spíže, kde je pokojová či nižší teplota.
Sušené plody mají trvanlivost minimálně jeden až dva roky. Můžete je také zamrazit, čímž jim ještě prodloužíte trvanlivost.
Nevyhazujte pecky
A jeden tip na závěr: Pecky nevyhazujte, usušte je a vyrobte si z nich nahřívací vychytávku. Stačí si ušít bavlněný povlak jako na polštářek, naplnit jej peckami a zašít. Polštářek pak vložte na chvilku do rozehřáté trouby a můžete jej použít na nahřátí jakékoli části těla.