Článek
Naprosto ideálním prostředím pro skladování je vzdušné, větratelné, suché, ale chladné místo – sklep, ale i garáž. Poslouží i polystyrenem vyložená bedna na balkoně, ale i šuplík na zeleninu na spodku lednice.
„Naše babičky skladovaly zeleninu ve sklepech, takzvaných krechtech, kde byla teplota okolo 5–10 stupňů a sucho, takže nedocházelo k odpařování vody z ovoce a zeleniny. Mrkev se třeba zasypávala pískem, celer i petržel také. Růžičková kapustička se nechávala na zahrádce a klidně mohla zmrznout. Jí to nevadilo. Pomeranče i jablka se zavěšovaly do studně," říká Martin Slabý z velkoobchodu ovocem a zeleninou.
Zeleninu a ovoce skladujte čistou, bez obalů. „Pravidelně vše kontrolujte a ihned odstraňte plody nahnilé nebo jinak závadné, pokud ji budete skladovat dobře, vydrží běžné druhy až měsíc,“ doplňuje Martin Slabý.
Ideální skladování pro ovoce a zeleninu
- Jablka a hrušky: Skladujte při teplotě 3–6 °C, v jedné vrstvě, aby k nim mohl vzduch. Dejte je mimo ostatní ovoce a zeleninu, protože v jejich blízkosti se rychleji kazí.
- Brambory: Vyžadují sucho, přísun vzduchu, tmu a chlad. Nejlepší je teplota 2–4 °C.
- Cibule a česnek: Důležité je sucho, teplota kolem deseti stupňů a tma.
- Pórek:Teplota skladování by měla být kolem nuly.
- Mrkev: Skladujte ideálně v bedničce, kde je vyskládáte do vrstvy rašeliny s pískem nebo jen písku.
- Ořechy: Neloupané dejte na suché a větratelné místo do plátěného sáčku. Vyloupané dejte do mrazáku nebo ledničky.
- Jahody, borůvky: Lze je skladovat jen krátkodobě, ideálně v lednici při teplotě 1–5 °C. Před uskladněním je nemyjte – to udělejte až těsně před použitím.
- Citrusy: Chemicky ošetřené citrusy nemyjte, pak vydrží déle. Při pokojové teplotě vydrží omezenou dobu, nevyplatí se dělat si velké zásoby.
- Banány: Nesvědčí jim pobyt v chladu, takže je nedávejte do lednice, zešedly by a změnily konzistenci. Ideální je pro ně teplota 12–14 °C.
Místo sklepa mrazák
Nemáte sklep ani jiné místo, kde ovoce a zeleninu uchovat? Pak je můžete zamrazit. Ovoce a zeleninu lze zamrazit v celých kusech, ale lepší je upravit si ji tak, jak ji budete po rozmrazení potřebovat – tedy na kolečka, kostičky, nastrouhané, ale i jako pyré. Pokud chcete zamrazit drobné plody vcelku, rozložte je nejprve na tácek, a až zmrznou, dejte je do sáčku – a pokuste se z něj vytlačit všechen vzduch. Před krájením je zbavte jádřinců, pecek a slupek. Ovoce můžete lehce prosypat cukrem s trochou kyseliny citronové nebo citronové šťávy – neztratí pak barvu ani chuť.
Nemusíte se bát, že by zamrazení zlikvidovalo všechny živiny – po rozmrazení je někdy ovoce a zelenina pro tělo dokonce lépe stravitelné než v syrovém čerstvém stavu.
- Broskve: Přelijte horkou vodou a oloupejte, pak vypeckujte a nakrájejte. Pro uchování barvy a chuti přelijte cukrovým roztokem.
- Hrušky: Nakrájejte, zbavte jádřince, oloupejte a také přelijte cukrovým roztokem s trochou citronové šťávy.
- Jablka: Můžete zamrazit i nastrouhaná, připravená rovnou na výrobu štrúdlu.
- Maliny, borůvky i meruňky: Před zamrazením prosypte trochou cukru, neztratí původní vzhled.
- Celer:Oloupejte a nakrájejte na kostičky, které asi tři minuty předvařte v kyselé vodě, vychlazené a okapané zamrazte.
- Křen: Oloupejte, nastrouhejte, přidejte k němu trochu citronové šťávy a naplňte formičky na led. Po zamrznutí můžete kostky nasypat do sáčku.
- Růžičkovou kapustu: Omyjte a nakrájejte nebo nechejte jednotlivé růžičky. Pak ji na pár minut dejte do vroucí slané vody. Po ochlazení a okapání dejte zamrznout na tácu, teprve pak sesypte do sáčku.
- Papriky: Rozřízněte na polovinu, odstraňte semínka a stopku a opláchněte. Pak dejte na pár minut do vroucí vody. Okapané a chladné pak dejte do mrazáku.
- Bylinky: Omyjte, nasekejte a dejte s trochou vody do formiček na led.
Děláte si zásoby na zimu, nebo raději nakupujete průběžně? Napište nám!