Článek
Jestli právě uvažujete o nové formě na pečení, pánvičce nebo sadě hrnců, měli byste si rozmyslet, který materiál pro vás bude ten pravý. „Měl by nabídnout komfort při vaření, snadné mytí, ale třeba i možnost servírování pokrmů z plotny či trouby přímo na stůl nebo uložení do chladničky nebo mrazáku. A samozřejmě i co nejzdravější přípravu,“ říká Iva Pavlousková, tisková mluvčí Datartu.
Nerezové nádobí
Nerez je univerzální řešení pro každého – je dostatečně odolný proti poškození i korozi, dobře se tvaruje, snadno udržuje – může do myčky, dlouho vydrží. Většinou je vhodný i na indukci. „Kvalitní hrnce z nerezové oceli mají silné dno, které se nepřipaluje, jsou odolné vůči vysokým teplotám. I když materiál nereaguje s většinou kuchyňských chemikálií, při dlouhodobějším skladování kyselých nebo zásaditých potravin nebo při mytí v myčce na něm po nějaké době vzniknou skvrny a časem se také jeho povrch opálí,“ říká Iva Pavlousková. To, že nerez patří mezi nejhůř vodivé materiály, řeší výrobci vrstvením povrchového plechu a jeho prokládáním dobře vodivými kovy, většinou hliníkem či mědí.
Teflonové nádobí
Teflon vyhoví těm, kteří neradi myjí nádobí a chtějí jíst zdravěji – je tradičním nepřilnavým povrchem, šetří spotřebu tuku při vaření a pečení, stačí ho většinou jen otřít ubrouskem, a je umyto. Tento povrch je nutné chránit před poškrábáním.
Je dobré vědět, že teflon je patentovaný název jednoho konkrétního výrobce. Ostatní mohou nabízet povrch s jiným názvem, složením a vlastnostmi, takže je dobré se držet doporučení výrobce o správné údržbě, ale třeba i maximální teplotě zahřátí.
O tom, kdy a jak může teflonové nádobí škodit, se dočtete v článku Teflonové nádobí: opravdu vám může ničit zdraví?
Titanové nádobí
Titanové nádobí je dražší a potěší zejména ty, kteří chtějí vařit maximálně pohodlně a bez připálení – má základ z hliníku, na který se nanáší několik vrstev rozemleté keramiky s oxidem titaničitým. Výsledkem je dokonale nepřilnavá a odolná vrstva, která může být doplněna například granitem. Toto nádobí se snadno udržuje, nemusíte na něj dávat moc tuku, může do myčky. Hodí se na vaření, dušení, pečení i zapékání a udržuje teplotu pokrmu ještě dlouho po vypnutí spotřebičů.
Litinové nádobí
Litinové nádobí je „nesmrtelné“ díky své odolnosti, vhodné je hlavně pro ty, kteří rádi a hodně vaří. Hodí se na všechny druhy sporáků a do všech trub, vyniká skvělou akumulační schopností, hodí se i na úsporné, pomalé pečení a vaření. I litinové nádobí bez smaltovaného povrchu může být nepřilnavé, stačí, když se vypálí. Stane se tak používáním, anebo to můžete udělat sami: pečlivě nádobu uvnitř vydrhněte drátěnkou, omyjte ji a po zaschnutí vymažte olejem. Nechte vypálit v troubě při teplotě kolem 120 °C dvě hodiny.
Litinové nádobí je ale často pokryto vrstvou smaltu, který je odolný vůči vysokým teplotám i chemikáliím. Ten rozhodně nevypalujte. Jeho výhodou je velmi snadné mytí, kdy se dají drobné přichyceniny lehce odmočit. Nevýhodou litiny je ovšem v obou typech její vysoká hmotnost.
Keramické a skleněné nádobí
Keramiku a sklo ocení ti, kteří nemají plynový sporák a dají i na to, aby vařili v pohledném nádobí. Nádobí z těchto materiálů nesmí přijít do kontaktu s přímým ohněm. „Musíte počítat s tím, že pečení v keramické formě trvá delší dobu, a hlavně nesmíte zapomenout ji pořádně vymazat. Moučníky jsou z ní ale výborné. Tyto materiály totiž absorbují teplo, které postupně uvolňují, takže koláče a nákypy jsou krásně a rovnoměrně propečené,“ říká Ondřej Suchan, vedoucí prodejny Chefshop.
Nádobí z keramiky i skla můžete dát z trouby dát rovnou na stůl a servírovat, po vychladnutí pak do lednice a mrazáku. Nevýhodou může být to, že nádoby z těchto materiálů bývají těžké, a také křehké, čili pád či náraz nevydrží.
Silikonové formy
Silikon budou milovat všichni, kteří rádi pečou sladké a zdobí. Nehodí se na přímý oheň, lze ho proříznout a při nesprávném skladování se může deformovat. Kromě toho ale přináší samé klady – je lehký, nepřilnavý, stálobarevný, s dlouhodobou životností a nepohlcuje pachy, snese teploty od –40 °C do +230 °C. Můžete ho použít do všech druhů trub, včetně mikrovlnné. Velmi snadno se udržuje. „Při mytí v myčce se může stát, že se nevymyjí všechny záhyby formy, proto je někdy lepší to udělat ručně,“ doplňuje Tereza Olszyński z e-shopu La Almara a dodává: „Také bych si dávala pozor na velmi levné silikonové výrobky, lepší je si připlatit za produkt renomovaného výrobce a neriskovat, že použitý materiál bude zdraví škodlivý.“
Na jaký materiál v kuchyni nedáte dopustit vy?