Článek
Aby se vaše tělo zvládlo bránit infekci nebo ji pak zvládlo bez komplikací, měli byste posilovat imunitu. A to jde jen tehdy, pokud jsou v dobrém stavu vaše střeva, konkrétně střevní mikroflóra. Jak to udělat, když se vám zrovna v tuhle dobu nechce jít stát frontu do lékárny? Nemusíte se spoléhat na kupované přípravky, protože si stejně účinné můžete vyrobit sami. A to i ze surovin, které buď máte doma, anebo je běžně seženete.
Proti infekci i po antibiotikách
I kdyby nebylo koronaviru, měli byste v tuhle roční dobu myslet na posílení organismu, který je po zimě přirozeně vyčerpaný. Je to důsledek menšího přísunu slunečného záření, střídání chladu a tepla, prodělaných infekcích a nachlazení a podobně. Imunita může být vyčerpaná a je zapotřebí ji zregenerovat. Následující potraviny můžete použít i po léčbě antibiotiky, i ty dokáží narušit střevní mikroflóru.
1. Chlebový životabudič
Imunita úzce souvisí se stavem vašich střev a mikroflóry v nich. Když se vám povede střeva pročistit a podpořit růst užitečných bakterií, máte vyhráno. Jako prevence virových infekcí je velmi účinný chlebový nápoj. „Namočte žitný chléb včetně kůrky a nechejte ho nejméně čtyři, ale klidně i dvanáct hodin stát. Pak ho sceďte a vodu z něj pijte. Je to výborná očista střev, obsahuje laktobacily a vitaminy skupiny B,“ radí Lucie Šefrna z Bylinkofestu (recept na domácí kváskový chleba).
2. Domácí živý jogurt
Střevní mikroflóře velmi svědčí konzumace jogurtů. „Živé kultury Streptococcus thermophilus a Lactobacillus bulgaricus, které žijí v symbióze se skotem, jsou součástí téměř každého jogurtu. Například gram jogurtu v bio kvalitě jich obsahuje miliardu,“ uvádí doktor Josef Jonáš v knize Jak dál po antibiotikách a během jejich užívání.
Můžete si ale podle našeho videa vyrobit domácí živý jogurt. Neobsahuje laktózu a má výraznější, nakyslou chuť. Pro jeho výrobu je dobré si vybrat kvalitní bio jogurt s živou jogurtovou kulturou (je napsáno na obalu). Vyberte ten nejčerstvější. Pokud máte na dosah farmu, která jogurty vyrábí, dejte přednost jemu.
3. Kvašená zelenina
Lékaři považují kvašenou zeleninu na superpotravinu a zdroj dlouhověkosti. Je skvělým zdrojem probiotik a prebiotik. Sáček kysaného zelí (návod, jak si kysané zelí vyrobit) nebo sklenice kvašené zeleniny byste měli mít tedy stále po ruce a hojně ujídat. „Kysané zelí mimo jiné aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek. Má odvodňující účinek a umožní rychlé odstranění toxinů z těla,“ vysvětluje Josef Jonáš a dodává, že nejvíc sází na kvašené zelí kimči.
4. Kyselý med
Až budou vaše střeva v náležité kondici, bylo by dobré si to udržovat. Například tím, že každé ráno nastartujete správné zažívání. A to jde například pomocí „kyselého medu“ neboli nápoje, který pomůže snížit pH v těle, tedy překyselení (na co je dobrý med, pyl a propolis?). Podpoří vaše zdraví, ale i náladu. K jeho výrobě stačí med, ocet (nejlépe jablečný) a voda. Do hrnku vody přidejte 3 lžičky medu a lžičku octa a zamíchejte. Pít byste ho měli pravidelně, ideálně ráno. Nejen že si tím pomůžete od překyseleného žaludku, ale časem vás budou i méně bolet svaly a klouby, zmírní to případnou bolest v krku a také pomůže odstranit různé záněty z těla.
Imunitu lze posílit i dalšími přírodními metodami. Co se stane s vaším tělem, když začnete jíst stroužek česneku denně?