Hlavní obsah

Odvážné sexuální praktiky: Anální sex, BDSM či pissing. Ten je ale na Čechy moc

Foto: Estrada Anton, Shutterstock.com

Foto: Estrada Anton, Shutterstock.com

Všichni, kdo rádi provozují sado-maso hrátky či v sexu experimentují, by si měli domluvit záchranné slovíčko pro případ, že by se jedné straně zkoušení novinek přestalo líbit. Jinak hrozí zranění, ani ne tak tělesné, jako spíš citové, a váš vztah by to nemusel ustát.

Článek

Které sexuální praktiky považují Češi za přijatelné a co je stále tabu? Odpovědi přinesl nový průzkum společnosti Růžov‎ý slon, kter‎ý zpracovala výzkumná agentura STEM/MARK. Zatímco masturbaci i orální sex většina lidí akceptuje, BDSM spíše odmítají. Mezi nejvíce tabu sexuální praktiky patří pissing (erotické močení), fisting (vkládání ruky do pochvy nebo análního otvoru) a rimming (anální stimulace jazykem či ústy).

Sexuální praktiky v Česku

Masturbaci jako zcela nepřijatelnou označila jen zhruba 4 % lidí, téměř 7 z 10 respondentů ji vnímá jako zcela přijatelnou. Orální sex je zcela přijatelný pro 60 % lidí a více jej akceptují muži než ženy. Anální sex naopak téměř 40 % respondentů vnímá jako zcela či spíše nepřijatelný. U všech uvedených praktik platí, že je více přijímají mladší generace, naopak s věkem tolerance klesá.

Mezi nepříliš přijímané praktiky se pak dle průzkumu řadí také pissing, rimming a fisting. Pissing považují za zcela přijatelný jen asi 4 % respondentů, u rimmingu je to pak zhruba 6 %. Nejlépe si z této trojice vede fisting, který za zcela přijatelný považuje 7 % respondentů. Negativní postoj k uvedeným praktikám je výraznější u žen.

Kouzelné slovíčko

Každá nová či méně obvyklá praktika je lákavým zpestřením, vždy je ale nutné počítat s tím, že se jednomu z partnerů může v určité fázi přestat líbit. I proto je potřeba domluvit si, jak si dát vědět, že stačí. Mnoho lidí má pocit, že když během sexu významně zasyčí, je to jasné znamení negativně přijímané bolesti a nepohodlí, které by již nemělo pokračovat. Takhle to ale nefunguje. Pouhé „sss“ nebo „počkej“ není dostatečně výstižné, což pro hlubší a hlavně pohodlné milostné prožitky představuje problém – stejně jako třeba v případě nátlaku. Sex musí být vždy dobrovolný a měl by přinášet radost.

Drsný sex, ale se souhlasem

„Bez ohledu na to, zda se rozhodnete pro jemnější, nebo drsnější formu hrátek, základním předpokladem sexuálního setkání či obřadu je oboustranný souhlas. Mantinely si musíte stanovit předem, zejména pokud je váš partner nováček nebo s ním nežijete ve stabilním vztahu,“ popisuje ve své Budoárové bibli expertka na bondáž Betony Vernon.

Tvrdí, že hranice každé seance, při níž hodláte využívat méně obvyklé praktiky, musí mít jasně dané hranice. Může se u nich totiž objevit strach, pocit ohrožení, bolest či jakýkoli jiný diskomfort. V takovém případě to dotyčný musí dát jasně najevo. A právě k tomu slouží záchranná slova.

Foto: NIKITA TV, Shutterstock.com

Záchranná slovíčka je před méně obvyklými praktikami potřeba domluvit předemFoto: NIKITA TV, Shutterstock.com

Jak říct v posteli stop

Bezpečné slovo je slovo, které si vy a váš partner zvolíte ještě před sexem, například u večeře a skleničky vína. „Nejčastěji se používají názvy barev, protože jsou snadno zapamatovatelné,“ uvádí Betony Vernon. Vyslovíte-li například žlutá, může to znamenat: Uber, zlato, začíná to být intenzivní. Zvoláním modrá zase řeknete třeba: Tohle už nechci, tak s tím, prosím, přestaň. A výkřik červená upozorní na stopku: Hned všeho nech, dostal ses za moje mantinely.

Zvolte ideálně slovo, jež je nesexuální. Takové, které byste v ložnici nikdy nepoužili, a tudíž si jej nelze splést, s něčím ho zaměnit nebo ho ignorovat. Mělo by být krátké a snadno vyslovitelné. Ať už se však rozhodnete pro jakoukoli variantu, berte význam záchranných slov vážně. Komunikace je při milování nesmírně důležitá a určitě byste nechtěli šlápnout vedle natolik, aby to v partnerovi či ve vás na delší dobu zanechalo děsivý otisk.

Načítám