Článek
Víte, co všechno lednička potřebuje k spokojenému fungování a co jí naopak ubližuje? Možná se nevědomky dopouštíte nějaké neřesti, kterou jí ztěžujete práci a zkracujete život. A aby toho nebylo málo: zaděláváte si tím navíc na vyšší částku na účtu za energie. Jak ušetřit? Úsporu totiž neovlivňuje jen energetická třída chladničky, ale také to, jak se k ní chováte. Jaké jsou zásady pro správné zacházení s ledničkou?
1. Správné místo a okolní teplota
Velmi důležitá je teplota místnosti, kde chladnička stojí: v ideálním případě by neměla přesáhnout 20 °C. Na každý další stupeň se spotřeba zvyšuje přibližně o pět procent! Místnost tedy nijak nepřetápějte a vyhněte se umístění ledničky poblíž sporáku či radiátorů a nedávejte ji na podlahové topení. Nevhodné je i místo poblíž okna. Je-li to možné, dopřejte spotřebiči trochu prostoru. To platí především pro zadní část, kudy se odvádí vnitřní teplo.
2. Vhodná vnitřní teplota
Důležitá není jen okolní, ale i vnitřní teplota. Pro chladničku je optimálních pět stupňů na nulou, pro mrazničku –18 °C. Je-li teplota vyšší, nechrání dostatečně uskladněné potraviny, kvůli příliš nízkým hodnotám se zase musí častěji spínat kompresor a chladnička má pak vyšší spotřebu a je hlučnější.
3. Optimální množství potravin
Představa plné ledničky je bezpochyby lákavá, ale spotřebiči ani jídlu to moc nesvědčí. Příliš mnoho potravin totiž brání dostatečnému proudění chladného vzduchu. To však neznamená, že byste ledničku měli nechat „hladovět“ – v prázdném prostoru se vzduch nahromadí a při otevření všechen zbytečně uteče ven. Vždy se tedy snažte volit pověstnou zlatou střední cestu. Potraviny rovnoměrně rozmístěte, žádná by se neměla dotýkat zadní stěny. Hrozí, že k ní část obalu přimrzne. A jestli je vám současná chladnička malá, pořiďte si americkou lednici.
4. Teplota skladovaných potravin
Do chladničky v žádném případě nedávejte teplé pokrmy. Vždy počkejte, až vychladnou, a pokud máte tu možnost, odložte je předtím na nějakém studenějším místě. Chlazené i mražené potraviny z obchodu naopak uložte co nejdříve. Při nákupu dávejte mražená jídla do košíku co nejpozději, cestou je chraňte v termotašce a po příjezdu okamžitě uskladněte.
5. Pozor na náležité otevírání
Až si pro uskladněné jídlo půjdete, nenechávejte dveře příliš dlouho otevřené. Moderní ledničky sice umějí rozdílnou teplotu vyrovnávat poměrně rychle a efektivně, stojí je to ale víc energie. Škodit může i příliš časté otevírání a hlavně uchopování dveří za boční hranu. Vždy používejte madlo, jinak hrozí, že se opotřebí těsnění.
6. Pravidelný úklid
Alespoň jednou za rok ledničku pořádně vyčistěte. Kompresor a kondenzátor na zadní stěně vysajte či jinak zbavte prachu. Nezapomeňte ani na odvodňovací kanálek, který je vhodné čistit alespoň dvakrát do roka. Důkladně vyčistěte také vnitřek chladničky. Dejte si ale pozor na dezinfekce a agresivní prostředky, které by mohly hladké stěny poškodit. Bohatě si vystačíte s jemným čisticím přípravkem nebo vodou s troškou sody či octa. Vyhněte se i usilovnému drhnutí a drsným houbičkám a raději sáhněte po jemném hadříku. Minimálně jednou do roka odmrazte mrazák.
Myslíte, že je jedno, jak se k spotřebiči chováte, protože se stejně pokazí? Jsou kurvítka mýtus, nebo existují?