Článek
Alergie, nebo i strach ze salmonelózy. To jsou nejčastější důvody, proč lidé nekonzumují vejce. Naštěstí existuje spousta náhrad, alespoň v případě pečení. Ty ale musí suplovat funkce, které zde vejce plní. Vejce pojí jednotlivé ingredience při přípravě těsta a garantují nadýchanost pečiva či moučníků. Dodávají vlhkost a přispívají ke zlatohnědému vzhledu. Které náhrady tohle dokážou? Vybrali jsme 6 nejdostupnějších.
1. Jablečné pyré
Čtvrtina šálku jablečné přesnídávky poslouží ve většině receptů jako náhrada vejce. Ideální je použít neslazenou, nebo si doma uvařit vlastní. Pokud zvolíte slazenou verzi, měli byste snížit množství cukru uvedené v receptu. Podobně poslouží i pyré z dýně nebo avokáda.
2. Rozmačkaný banán
Velmi oblíbenou náhražkou za vejce bývá banán. Vidličkou ho rozmačkejte na kaši, nebo banán rozmixujte. Kaše z něj zafunguje jako pojivo. Jedinou nevýhodou je, že výsledné veledílo přejímá banánové aroma.
3. Mletá chia nebo lněná semínka
Smíchejte polévkovou lžíci mletých chia semínek se třemi polévkovými lžícemi vody. Počkejte, až se směs propojí a zhoustne. Biochemička Michaela Bebová k tomu říká: „Chia gel nahradí vejce nejen co do struktury, ale také ohledně živin. Stejně jako vejce obsahují i chia semínka zdravé tuky, včetně omega-3 mastných kyselin, které v množství 6 g vykryjí denní doporučenou dávku.“ Podobně zafungují i mletá lněná semínka.
4. Hedvábné tofu
Je to typ tofu, které obsahuje více vody, proto má jemnou konzistenci. Čtvrtinu šálku takového tofu můžete při pečení použít místo jednoho vejce.
„Zároveň tím snížíte glykemický index dezertu a zvýšíte obsah bílkovin,“ podotýká Radka Pamětická, koučka zdravého životního stylu. U dezertů je podle ní často problémem právě vysoký obsah sacharidů. „Přidáním tofu zlepšíte výživové hodnoty, které jsou skvělé jak pro sportovce, tak i pro hubnoucí jedince nebo pro ty, kteří jen chtějí zdravější verzi dezertů,“ dodává.
5. Ocet a jedlá soda
Smíchejte čajovou lžičku jedlé sody s polévkovou lžící octa. Nejoblíbenější volbou bývá jablečný nebo bílý destilovaný ocet. A proč taková kombinace funguje? Když dáte jedlou sodu a ocet dohromady, zahájí chemickou reakci. Ta produkuje oxid uhličitý a vodu, což pečivu dodá nejen pojivost, ale také lehkost a vzdušnost. Vyzkoušejte!
6. Ořechové máslo
Z arašídů, kešu, mandlí a dalších ořechů se vyrábí lahodná „másla“. Chcete-li nahradit jedno vejce, použijte tři polévkové lžíce takové pochoutky. Počítejte ale s tím, že výsledná chuť pokrmu bude ovlivněná druhem ořechů. Pokud tedy zvolíte například arašídové máslo, bude bábovka chutnat po arašídech.