Článek
Kombinovaná chladnička je nedílnou součástí každé domácnosti, proto stále prochází nejrůznějšími inovacemi. Víte, jak poznat tu, která se (ne)musí odmrazovat?
Kdy je nutné odmrazovat
Máte-li doma starší model lednice, tvoří se na vnitřních stěnách námraza, ať děláte, co děláte. Naprostou nutností je pravidelné odmrazování, tedy několikahodinový proces, kdy musíte veškerý obsah chladničky vyndat a doufat, že se mezitím potraviny nezačnou kazit.
Pokud ovšem otevřete dveře chladničky a najdete v její zadní části otvor, jde o trochu novější chladničku, s přímým chlazením. Dírka slouží pro odtok rozpouštějící se námrazy na stěnách chladničky, a tudíž ji není třeba odmrazovat. Pokud se tak přece jen namrazí, chyba je na vaší straně, odtok je ucpán nečistotou. Odtokový otvor stačí prošťouchnout, a zavřená lednička se o zbytek postará sama.
Hlavní nevýhodou tohoto staršího typu chladniček je nerovnoměrné chlazení, které se hůře reguluje, postupem času ztrácí svou efektivitu a zvyšuje energetickou náročnost chladničky. Praktické rady související s úsporou energie najdete v článku 10 letních tipů, jak ušetřit na provozu chladničky.
Dejte odmrazování k ledu
Chladničky s přímým chlazením jsou dnes nahrazovány modernějšími modely, které mají princip chlazení pomocí studeného vzduchu cirkulujícího uvnitř chladničky. Tento způsob je označován jako No Frost nebo True No Frost, u nich vám námraza nehrozí už vůbec.
„Chladničky s technologií True No Frost mají vnitřní oběh chladného vzduchu, který odvádí vlhkost z chladničky ven," říká Michal Kollár ze společnosti Samsung a pokračuje. „Zkondenzuje na ploše výparníku, který je skryt za zadní stěnou chladničky, a změní se v led. Ten se cyklicky taví, voda odteče a nad kompresorem se odpaří. Proto v chladničkách nevzniká žádná námraza, dokážou udržet rovnoměrnější teplotu, a také ji rychle obnoví po otevření dveří.“
A co mrazák?
Co se týče mrazáků, většinu je nutné odmrazovat. Zde se námraza tvoří, snižuje se mrazicí výkon a zvyšuje se spotřeba elektrické energie.
U starších a levných spotřebičů je odmrazování poměrně náročnou činností, zvláště co se času týče. Někdy je nutné vynaložit i několik hodin, než se spotřebič odmrazí, vy ho můžete umýt, a naskládat poté všechny potraviny zpátky.
Moderní spotřebiče nabízejí funkci lowFrost, která zabraňuje tvorbě námrazy a usnadňuje odmrazování. Pomáhá tomu nové umístění chladicích těles po obvodu vnitřního mrazicího prostoru. Tvorba ledu je znatelně menší a rovnoměrná, a tím pádem je i proces odmrazování znatelně rychlejší. „I mrazničky můžou být samoodmrazovací s funkcí No Frost. Nešetří pak jen váš čas, ale i kapsu. Díky tomu, že se v prostoru mrazničky nevytvoří ledová vrstva, mají nižší spotřebu energie,“ říká Slobodan Vukša ze společnosti Gorenje.
Jak je na tom vaše lednice, musíte ještě stále odmrazovat, nebo ne?