Článek
Letos by měla mít chřipka díky protiepidemiologickým opatřením menší šanci se rozšířit. Přenáší se zejména kapénkově, čemuž roušky srdnatě zabraňují, ale i kontaktem s kontaminovanými povrchy. Takže když už se přece jen nějaký vir probojuje do vašeho těla, jak se s ním popasovat co nejlépe? Máme pro vás několik domácích tipů!
Jak poznat chřipku?
V poslední době každý z nás umí nazpaměť příznaky koronaviru, ale hodí se zopakovat si i ty chřipkové. „Začátek chřipky je obvykle náhlý a prudký, s vysokými horečkami až ke 40 °C a zimnicí. Nemocného škrábe v krku, má suchý a dráždivý kašel. Jedním z nejvýraznějších příznaků chřipky jsou bolesti hlavy, svalů a kloubů. Ty způsobují pocit slabosti, únavy a vyčerpání,“ říká praktický lékař Michal Lazák.
Jak se chřipka léčí?
Při léčbě chřipky je základem klid, nejlépe na lůžku, pitný režim, dostatečný přísun vitaminu C, který podporuje imunitu, a také léky, které zmírňují bolesti. „Bezprostřední úlevu poskytnou volně prodejná antipyretika, například ta s obsahem paracetamolu ve formě tablet, sirupů nebo jako horký nápoj,“ upřesňuje MUDr. Lazák. K lékům lze přidat i osvědčené přírodní metody, které jsou účinné a chutné.
1. Bylinky na chřipku
Nejlepší je forma čajů – hodí se například lipový květ, černý bez, majoránka, řebříček, heřmánek. „Na horečku a zimnici je velmi účinný odvar z vrbové kůry. Imunitu podpoří tinktura z třapatky nachové (echinacea). Užívá se 1 kapka na 1 kg živé váhy ve třech dávkách za den. Na rýmu je výborná mast z majoránky,“ radí fytoterapeutka Monika Poledníková.
2. Proti virům ústní vodou
S virem chřipky, který způsobuje i bolesti v krku, pomůže i ústní voda. „Pravidelné vyplachování ústní dutiny ústní vodou snižuje virovou nálož. Zvlášť, pokud použijete takovou, která má protibakteriální a protivirové účinky. Dlouhodobě je však vhodnější používat ústní vody na přírodní bázi, které také sníží počet bakterií a virů a nenarušují ústní mikroflóru,“ říká stomatolog a majitel firmy Herbadent MUDr. Pavel Smažík.
3. Šalvějové kloktání
Skvělou dezinfekcí krku a ústní dutiny je výluh ze šalvěje. Můžete ho kloktat i několikrát denně, jen si každý den připravte čerstvý. Uděláte ho ze lžičky šalvěje, kterou zalijete vroucí vodou a necháte vychladnout. Poté přecedíte, vykloktáte a vyplivnete.
4. Medový elixír
Na chřipku a na posílení imunity se hodí medový elixír. Vyrobíte ho ze dvou větších citronů, jednoho pomeranče, lipového medu a kousku zázvoru – asi 10 cm. Zázvor zbavte kůry, nakrájejte na tenké plátky a vložte do sklenice. Omyté a chemicky neošetřené citrony a pomeranč nakrájejte na tenká kolečka a přidejte k zázvoru. Směs zalijte medem a nechejte alespoň tři dny odležet. Lžičku ochuceného medu pak zalijte horkou vodou a pijte jako čaj podle chuti, není stanoveno dávkování.
5. Česnekový med
Do medu můžete naložit i česnek. Oloupejte ho a stroužky vložte do medu, aby byly potopené. Nechte odstát alespoň 7 dní. Můžete pak užívat jen ochucený med, ideálně jednu lžičku ráno nalačno. Česnek můžete konzumovat jen tak, nebo ho nasekejte do salátů. Tato medicína posílí imunitu, je přírodním antibiotikem a antivirotikem. Lze přidat i trochu zázvoru nebo skořice.
6. Křenová šťáva
Pořádným životabudičem může být křen. Dezinfikuje sliznice, uleví při zahlenění i dávivém kašli. Vyrobte si křenovou šťávu: 100 g nastrouhaného křenu zalijte 100 ml vlažné převařené vody a nechte asi hodinu louhovat. Pak oslaďte medem a přidejte asi lžičku citronové šťávy. Užívejte 1 lžíci asi 3x denně.
7. Naklíčená řeřicha
Pořádnou dávku vitaminu C dodáte tělu konzumací naklíčených semen řeřichy. Kromě céčka obsahují i vitaminy skupiny B, provitamin A a minerály. Ideální je přidávat ji třeba na chléb s máslem nebo do salátu.