Článek
Zamrzlý mrazák není nic příjemného. Kromě zmenšujícího se úložného prostoru se zhoršují teplotní podmínky pro skladování potravin, kompresoru se zkracuje životnost a větší zátěž může potkat také vaši peněženku. Kvůli namrzání se hůř udržuje teplota a už vrstva o tloušťce jednoho centimetru zvedne spotřebu až o 70 %. Jak proti němu bojovat?
Funkce No frost udělá práci za vás
V případě, že se zrovna chystáte na nákup ledničky s mrazákem nebo mrazáku samotného, pořiďte si ten s funkcí No frost. Ale ne všechny spotřebiče ji mají. Základem je ventilátor, který do spotřebiče rozptyluje suchý vzduch, čímž zabraňuje vytváření ledu. Zajistí vám tím méně práce s údržbou, potraviny nebudou namrzat a nově uložené potraviny se rychleji zmrazí.
Mrazáky bez této funkce budete muset jednou za čas chtě nechtě odmrazit.
Frekvenci rozmrazování nepodceňujte
Vhodné je rozmrazovat minimálně dvakrát do roka, podle potřeby častěji (uklízíte moc, nebo málo?). Rozhodně nečekejte, až zamrzne celý prostor, ale odmrazujte hned, jak se vytvoří silnější vrstva ledu. I kdyby to bylo jen na jedné polici.
Než se do rozmrazování pustíte, vypojte spotřebič ze zásuvky. Vyndejte všechny potraviny a dobře je uskladněte, nejlépe do přenosného chladícího boxu. Vhodné jsou i různé přepravky, pro lepší ochranu zabalte každou potravinu zvlášť do utěrky. Box s potravinami umístěte na chladné místo, v zimě například na balkon, parapet okna nebo do sklepa.
Hlavně žádné násilí
Poličky a zásuvky nikdy nevyndavejte násilím. Pokud jsou přimrzlé nebo obalené vrstvou ledu, vydržte, než roztaje. Nechcete čekat? Odmrazování můžete urychlit několika způsoby. Než se do některého pustíte, projděte si příručku svého spotřebiče – některé typy totiž urychlování nesnesou a mohli byste je tím nenávratně poškodit.
Jedním ze snadno dostupných pomocníků je sůl (tyhle zázraky dokáže sůl v domácnosti). Jednoduše ji nasypte na led a počkejte, než pod jejím náporem povolí. Šikovná je i plastová stěrka, s níž lze led snadno uvolnit. K tomu nikdy nepoužívejte předměty jako nůž, se kterým hrozí nejen úraz, ale i poškození spotřebiče.
Voda a fén
Využít se dá i horká voda. Buďto do ní namočte jemnou tkaninu a potírejte s ní led, nebo dovnitř spotřebiče umístěte hrnec s horkou vodou, zavřete dveře a za chvíli vodu znovu ohřejte. Pod hrnec nezapomeňte dát podložku, aby jeho horké dno nepřišlo do kontaktu s povrchem mrazáku.
Poslouží i fén, nemiřte s ním ale na hladké stěny, které by pod náporem horka mohly popraskat. Raději z přiměřené vzdálenosti postupně ohřívejte vrstvy ledu. Dlouho nemiřte na jedno místo, aby nedošlo k poškození plastu a izolace.
Ohlídejte si tající led
Při rozmrazování si dejte pozor na odtékající vodu. Pokud váš mrazák nemá odtokový systém, snažte se vodu zachytit nějakou textilií a v průběhu tání spotřebič pravidelně vytírejte. Navíc pod a kolem něj umístěte ručníky, staré deky nebo plech.
Vyčistit, usušit a zapojit
Jakmile se zbavíte ledu, pečlivě umyjte vnitřek spotřebiče, všechny poličky a zásuvky. Vyhněte se agresivním čistícím prostředkům, bohatě si vystačíte s vodou smíchanou s octem nebo jedlou sodou (ocet jako pomocník při úklidu). Následně dočistěte čistou vodou a pečlivě vytřete dosucha.
Nezapomeňte vyčistit i těsnění dveří a zkontrolovat jeho funkčnost. Špatné těsnění pouští do mrazáku vzduch, který námrazu zhoršuje, a v případě častého namrzání je nutné ho vyměnit.
Zbývá už jen zapojit spotřebič do elektrické sítě, nastavit požadovanou teplotu a před umístěním potravin ho nechat alespoň půl hodiny běžet.
Nezanedbávejte prevenci
A protože je prevence základ, myslete na zdraví svého mrazáku už v průběhu používání. Nikdy do něj neukládejte teplé potraviny, nenechávejte dlouho otevřené dveře a pravidelně kontrolujte těsnění. Pro spotřebič najděte vhodné místo – nikdy by neměl být blízko topení a vystavený slunečnímu svitu.
Víte, co kromě nádobí můžete dát do myčky? Budete se divit.