Článek
Bez cibule se česká kuchyně rozhodně neobejde, takže se můžete pravidelně přesvědčit, že dráždí oči a dohání vás k slzám. Proč? Krájením porušíte buňky a z cibule začne vytékat šťáva. Z ní se postupně uvolňují látky, které se ve spojení s vlhkostí ve vzduchu i ve vašem oku mění na propanol, kyselinu sírovou a sirovodík – no a ty dráždí a nutí slzné kanálky k činnosti.
Fígle, díky kterým nebudete slzet
Posbírali jsme pro vás rady zkušených kuchařů i tradiční lidové metody, které by měly slzení omezit na minimum.
- Krájejte rychle - to radí profesionální kuchaři. Čím rychleji to zvládnete, tím méně uplakaní budete. Pomáhá i to, že se na cibuli při krájení nedíváte, nebo se držíte v maximální vzdálenosti. Pak ale pozor, abyste se neřízli!
- Brýle - možná to vypadá jako vtip, ale opravdu funguje nasadit si potápěčské či alespoň lyžařské brýle, které oči od dráždivých látek ochrání. To, že se v prostředí kuchyně mají velkou tendenci rosit, stejně i to, jak při takové akci budete vypadat, necháváme stranou. Možná to bude poprvé, co vy nebudete při krájení cibule slzet, ale zbytek rodiny bude vyloženě plakat – smíchy.
- Držte pusu zavřenou - z rad, které znějí až neuvěřitelně, ale prý fungují, je dát si do úst lžičku. Tedy přesně řečeno její rukojeť. Souvisí to zřejmě s radou, abyste u krájení cibule neměli otevřená ústa – údajně se tak zabrání vstřebávání výparů do sliznic a reakcím, které vedou k slzení.
- Svíčka či hořák - před krájením cibule postavte vedle prkénka zapálenou svíčku nebo dejte prkénko poblíž zapáleného plynového hořáku. Hořící plamen způsobí, že se vůně z cibule nedostane do vašich očí.
- Vařte vodu - na podobném principu jako zapálení svíčky je založena rada, abyste krájeli cibuli u sporáku, na kterém necháte v kastrůlku vařit vodu.
- Zapněte větrák nebo digestoř - aby dráždivé látky z cibule neputovaly k vašim očím, zapněte větrák a nasměrujte ho tak, aby je hnal od vás. Podobně může fungovat i na plný výkon zapnutá digestoř, jen musíte krájet ne přímo pod ní, ale tak, aby odvedla výpary od vás a nikoli přes váš obličej. V létě lze zase krájet poblíž otevřeného okna.
- Pískejte si - je to vlastně náhrada předchozí varianty s větrákem nebo digestoří. Jen se o proud vzduchu odhánějící výpary z cibule postaráte vy sami.
- Ochlaďte ji - než začnete krájet, dejte cibuli na chvilku do mrazáku, stejnou službu udělá i hodně studený nůž.
- Nahřejte ji - zcela opačný fígl radí, abyste dali cibuli před krájením na chvíli do mikrovlnné trouby – stačí prý na dvacet až třicet vteřin. Ohřát byste měli i nůž.
- Pod vodu - loupejte cibuli po tekoucí vodou a opláchněte ji i po rozkrojení, slzení očí tím velmi snížíte. Voda by měla odnést dráždivé látky mimo vaše oči.
- Žvýkejte chleba - klasickou babskou radou je, abyste při krájení žvýkali chleba. Asi vám nejsme schopni vysvětlit, co se přitom děje, ale je to vyzkoušený trik, který opravdu sníží množství slz na minimum.
- Naostřete nůž - čím ostřejší nůž na krájení cibule použijete, tím méně si popláčete (tedy pokud se neříznete). Také se vyplatí krájet tak, aby se cibule rozpadla na kostičky až zcela v závěru. Čím déle drží pohromadě, tím méně slzotvorných látek k vašim očím dorazí.
- Namočte prkénko do octa - enzymy, které způsobují vznik dráždivých látek v cibuli, můžete neutralizovat použitím octa. Buď jím potřete prkénko, nebo do něj namáčejte nůž.
Máte vyzkoušenou jinou metodu, díky které u krájení cibule neslzíte? Napište nám!