Článek
Postup
01.
Nejdříve si připravte všechny suroviny, kterými budete závitky plnit: nudle uvařte podle návodu na obalu, mrkev a salát nakrájejte na nudličky a mango (lze nahradit 1/2 ananasu) a okurku na tenké plátky.

Zeleninu nakrájejte na nudličky a na tenké plátkyFoto: Eva Malúšová
02.
Vajíčka rozšlehejte s trochou soli, nalijte do pánve a z obou stran opečte na troše oleje.

Rozšlehaná vajíčka se solí opečte opatrně na pánviFoto: Eva Malúšová
03.
Omeletu srolujte a nakrájejte na nudličky.

Snažte se používat dost ostrý nůž, nejlépe s nepřilnavou vrstvouFoto: Eva Malúšová
04.
Citronovou trávu co nejjemněji nasekejte a spolu s krevetami zprudka orestujte. Během smažení krevety osolte a poté podélně prořízněte (tak vám jich bude stačit méně).

Když krevety podélně rozříznete, budete jich potřebovat jen párFoto: Eva Malúšová
05.
Kuřecí čtvrtky uvařte v osolené vodě a maso nakrájejte na nudličky.

Uvařené kuřecí maso oberte od kostí a nakrájejte na malé kouskyFoto: Eva Malúšová
06.
K ruce si ještě připravte lístky bylinek, proužky jarní cibulky a misku s vlažnou vodou. Rýžový papír v ní krátce omočte, a jakmile začne měknout, přesuňte ho (hrubší stranou dolů) na podložku.

Opravdu dbejte na to, aby jen slabě provlhl, změkne rychleFoto: Eva Malúšová
07.
Na rýžový papír dejte půlky krevet, aby byly hezky vidět na řezu, ale začít můžete, čím chcete – teď už jen prostě podle chuti plňte ovocem, zeleninou, omeletou, masem, nudlemi a bylinkami.

Klaďte ingredience. Když naskládáte jako první krevety, budou krásně prosvítatFoto: Eva Malúšová
08.
Náplň položte asi do třetiny papíru, překryjte ji kratší stranou papíru, poté dovnitř zahněte i okraje a zarolujte.

Naplněný papít pak pečlivě zaviňteFoto: Eva Malúšová
09.
Závitky namáčejte do omáčky z asi čtvrt litru teplé vody, lžičky soli, tří lžiček cukru, lžíce rybí omáčky, limetkové nebo citronové šťávy, nasekaného chilli a plátků mrkve a kedlubny.