Hlavní obsah
3,7
(24)

Snad nejoblíbenější jídlo vietnamské kuchyně jsou u nás plněné závitky. Během plavkové sezony ale zkuste místo smažených raději jejich letní (a značně dietnější!) variantu. Máme recept krok za krokem!

35 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Závitky
  • 2 balení rýžového papíru
  • 200 g rýžových vlasových nudlí (bún)
  • 200 g kuřecích čtvrtek
  • 3 ks vejce
  • 1 ks mrkve
  • 1/2 hlávky ledového salátu
  • 1 ks okurky
  • 1 lžíce čerstvého koriandru
  • 1 lžíce máty
  • 2 ks jarní cibulky
  • 1 ks manga
  • 1 stonek citronové trávy
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžíce rostlinného oleje
K podávání
  • 1 ks mrkve
  • 1/2 ks kedlubny
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžička soli
  • 1 ks čerstvá chilli paprička
  • 1 ks limetky
  • 3 lžičky cukru
Článek

Postup

01.

Nejdříve si připravte všechny suroviny, kterými budete závitky plnit: nudle uvařte podle návodu na obalu, mrkev a salát nakrájejte na nudličky a mango (lze nahradit 1/2 ananasu) a okurku na tenké plátky.

Foto: Eva Malúšová

Zeleninu nakrájejte na nudličky a na tenké plátkyFoto: Eva Malúšová

02.

Vajíčka rozšlehejte s trochou soli, nalijte do pánve a z obou stran opečte na troše oleje.

Foto: Eva Malúšová

Rozšlehaná vajíčka se solí opečte opatrně na pánviFoto: Eva Malúšová

03.

Omeletu srolujte a nakrájejte na nudličky.

Foto: Eva Malúšová

Snažte se používat dost ostrý nůž, nejlépe s nepřilnavou vrstvouFoto: Eva Malúšová

04.

Citronovou trávu co nejjemněji nasekejte a spolu s krevetami zprudka orestujte. Během smažení krevety osolte a poté podélně prořízněte (tak vám jich bude stačit méně).

Foto: Eva Malúšová

Když krevety podélně rozříznete, budete jich potřebovat jen párFoto: Eva Malúšová

05.

Kuřecí čtvrtky uvařte v osolené vodě a maso nakrájejte na nudličky.

Foto: Eva Malúšová

Uvařené kuřecí maso oberte od kostí a nakrájejte na malé kouskyFoto: Eva Malúšová

06.

K ruce si ještě připravte lístky bylinek, proužky jarní cibulky a misku s vlažnou vodou. Rýžový papír v ní krátce omočte, a jakmile začne měknout, přesuňte ho (hrubší stranou dolů) na podložku.

Foto: Eva Malúšová

Opravdu dbejte na to, aby jen slabě provlhl, změkne rychleFoto: Eva Malúšová

07.

Na rýžový papír dejte půlky krevet, aby byly hezky vidět na řezu, ale začít můžete, čím chcete – teď už jen prostě podle chuti plňte ovocem, zeleninou, omeletou, masem, nudlemi a bylinkami.

Foto: Eva Malúšová

Klaďte ingredience. Když naskládáte jako první krevety, budou krásně prosvítatFoto: Eva Malúšová

08.

Náplň položte asi do třetiny papíru, překryjte ji kratší stranou papíru, poté dovnitř zahněte i okraje a zarolujte.

Foto: Eva Malúšová

Naplněný papít pak pečlivě zaviňteFoto: Eva Malúšová

09.

Závitky namáčejte do omáčky z asi čtvrt litru teplé vody, lžičky soli, tří lžiček cukru, lžíce rybí omáčky, limetkové nebo citronové šťávy, nasekaného chilli a plátků mrkve a kedlubny.

Energetická hodnota celkem - 6 porcí
Energie15 835,68 kJ
Bílkoviny69,57 g
Tuky81,08 g
Sacharidy704,63 g
Sůl35,09 g
SAFA22,81 g
Vláknina23,31 g
Cukry95,73 g
Související témata:

Načítám