Článek
Postup
01.
Připravte si všechny suroviny. Známá poučka, že cibule má být stejné množství jako masa, má něco do sebe: cibule dodá omáčce nejen chuť, ale také ji krásně zahustí, takže absolutně nebude potřeba mouka. Z masa je nejlepší hovězí kližka – po dobrém uvaření díky vysokému obsahu kolagenu krásně změkne a přitom zůstane šťavnatá.

Na guláš je nejlepší šťavnatá hovězí kližkaFoto: Greta Blumajerová
02.
Cibuli pokrájejte najemno a nechte ji přímo v tlakovém hrnci zesklovatět na rozehřátém sádle. Přidejte maso nakrájené na dvoucentimetrové kostky a ještě asi deset minut zprudka restujte, až začne zlátnout – nejprve možná pustí vodu, ale ta se při vysoké teplotě po chvíli odpaří. Říká se, že guláši neškodí ani lehké připálení na počátku přípravy, ale k tomu vás samozřejmě navádět nechceme...

Maso nechte zatáhnout na změklé cibuliFoto: Greta Blumajerová
03.
Vmíchejte rajský protlak a papriku s kmínem, nechte jen pár vteřin rozvonět a poté ihned zalijte asi 750 ml tekutiny. Dejte pivo, ale použít můžete i vodu nebo pivo s vodou namíchat.
GULÁŠOVÁ INSPIRACE JE NEKONEČNÁ

Po přidání protlaku, koření a piva nebo vody už za vás veškerou práci odvede tlakový hrnecFoto: Greta Blumajerová
04.
Přidejte pořádnou lžičku soli, hrnec uzavřete, přiveďte k varu a vařte hodinu. V tlakovém hrnci stačila opravdu hodina od chvíle, kdy se maso začalo vařit, aby bylo perfektně měkké. Při klasické přípravě počítejte s dvěma až třemi hodinami a kontrolujte, jestli je v hrnci dostatek tekutiny.

Dnes už se vaření v papiňáku není třeba bát. Moderní hrnce disponují až pěti pojistnými funkcemi, a jsou tak naprosto bezpečné. Foto: Greta Blumajerová
05.
Kdyby byla omáčka příliš řídká, guláš bez poklice ještě chvíli zprudka povařte, aby se odpařila šťáva. Vmíchejte prolisovaný česnek a majoránku a podle chuti osolte a opepřete.

Díky cibuli je guláš parádně hustý i bez přidání moukyFoto: Greta Blumajerová
06.
Podávejte s domácím knedlíkem či pečivem a posypané čerstvou cibulkou.

S knedlíkem, nebo chlebem, ale vždy s čerstvou cibulkou pro svěží dech!Foto: Greta Blumajerová
Tip: Spolu se sladkou paprikou přidejte do guláše i lžičku pálivé nebo trochu chilli, dodá jídlu příjemný šmrnc.
V čem připravíte guláš téměř bez práce?

Kvalitní nerezové hrnce vám vydrží léta. Hodí se na všechny typy sporáků včetně indukce, tyto modely mají i parní koš pro šetrné vaření v páře. Na foto (zleva): Tefal Clipso Minut Perfect (s elektronickou minutkou a pěti bezpečnostními pojistkami), objem 6 nebo 7,5 l, cena od 3699 Kč. Lamart, objem 4 l, cena 1549 KčFoto: Archiv firem

Sice to trvá déle, ale dobrý guláš uvaříte i v multifunkčním hrnci. Většina jich má kromě pomalého vaření hned několik dalších funkcí, třeba pečení. Na foto (zleva): Concept, včetně formy na bábovku, 2499 Kč. Gastroback, s výrobníkem jogurtu, 4999 KčFoto: Archiv firem

Několikavrstvé sendvičové dno moderních tlakových hrnců zaručí dokonalé rozložení tepla i dlouholetou odolnost. Bezpečnost zajišťuje hned několik pojistek. Na foto (zleva): Tefal Secure5 Neo 6 nebo 8 l, s pěti pojistkami, cena od 1569 Kč. Profi Cook, s čtyřstupňovým bezpečnostním systémem, 1599 KčFoto: Archiv firem
Používáte doma papiňák nebo si raději počkáte, než se maso či luštěniny uvaří „postaru“?