Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Také nedáte dopustit na papiňák? Proč? Protože v něm připravíte jak zdravá luštěninová jídla, tak poctivý vývar i dokonalý guláš. A to vše za zlomek času (a tím pádem i energie) než při klasickém vaření. Dneska si posvítíme, jak na to, aby vám guláš schválila i tchyně.

15 min.
Příprava
1 hod., 15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 kg hovězí kližky
  • 1 kg cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1,5 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžička majoránky
  • 4 stroužky česneku
  • 750 ml piva
    1
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Připravte si všechny suroviny. Známá poučka, že cibule má být stejné množství jako masa, má něco do sebe: cibule dodá omáčce nejen chuť, ale také ji krásně zahustí, takže absolutně nebude potřeba mouka. Z masa je nejlepší hovězí kližka – po dobrém uvaření díky vysokému obsahu kolagenu krásně změkne a přitom zůstane šťavnatá.

Foto: Greta Blumajerová

Na guláš je nejlepší šťavnatá hovězí kližkaFoto: Greta Blumajerová

02.

Cibuli pokrájejte najemno a nechte ji přímo v tlakovém hrnci zesklovatět na rozehřátém sádle. Přidejte maso nakrájené na dvoucentimetrové kostky a ještě asi deset minut zprudka restujte, až začne zlátnout – nejprve možná pustí vodu, ale ta se při vysoké teplotě po chvíli odpaří. Říká se, že guláši neškodí ani lehké připálení na počátku přípravy, ale k tomu vás samozřejmě navádět nechceme...

Foto: Greta Blumajerová

Maso nechte zatáhnout na změklé cibuliFoto: Greta Blumajerová

03.

Vmíchejte rajský protlak a papriku s kmínem, nechte jen pár vteřin rozvonět a poté ihned zalijte asi 750 ml tekutiny. Dejte pivo, ale použít můžete i vodu nebo pivo s vodou namíchat.

Foto: Greta Blumajerová

Po přidání protlaku, koření a piva nebo vody už za vás veškerou práci odvede tlakový hrnecFoto: Greta Blumajerová

04.

Přidejte pořádnou lžičku soli, hrnec uzavřete, přiveďte k varu a vařte hodinu. V tlakovém hrnci stačila opravdu hodina od chvíle, kdy se maso začalo vařit, aby bylo perfektně měkké. Při klasické přípravě počítejte s dvěma až třemi hodinami a kontrolujte, jestli je v hrnci dostatek tekutiny.

Foto: Greta Blumajerová

Dnes už se vaření v papiňáku není třeba bát. Moderní hrnce disponují až pěti pojistnými funkcemi, a jsou tak naprosto bezpečné. Foto: Greta Blumajerová

05.

Kdyby byla omáčka příliš řídká, guláš bez poklice ještě chvíli zprudka povařte, aby se odpařila šťáva. Vmíchejte prolisovaný česnek a majoránku a podle chuti osolte a opepřete.

Foto: Greta Blumajerová

Díky cibuli je guláš parádně hustý i bez přidání moukyFoto: Greta Blumajerová

06.

Podávejte s domácím knedlíkem či pečivem a posypané čerstvou cibulkou.

Foto: Greta Blumajerová

S knedlíkem, nebo chlebem, ale vždy s čerstvou cibulkou pro svěží dech!Foto: Greta Blumajerová

Tip: Spolu se sladkou paprikou přidejte do guláše i lžičku pálivé nebo trochu chilli, dodá jídlu příjemný šmrnc.

V čem připravíte guláš téměř bez práce?

Foto: Archiv firem

Kvalitní nerezové hrnce vám vydrží léta. Hodí se na všechny typy sporáků včetně indukce, tyto modely mají i parní koš pro šetrné vaření v páře. Na foto (zleva): Tefal Clipso Minut Perfect (s elektronickou minutkou a pěti bezpečnostními pojistkami), objem 6 nebo 7,5 l, cena od 3699 Kč. Lamart, objem 4 l, cena 1549 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Sice to trvá déle, ale dobrý guláš uvaříte i v multifunkčním hrnci. Většina jich má kromě pomalého vaření hned několik dalších funkcí, třeba pečení. Na foto (zleva): Concept, včetně formy na bábovku, 2499 Kč. Gastroback, s výrobníkem jogurtu, 4999 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Několikavrstvé sendvičové dno moderních tlakových hrnců zaručí dokonalé rozložení tepla i dlouholetou odolnost. Bezpečnost zajišťuje hned několik pojistek. Na foto (zleva): Tefal Secure5 Neo 6 nebo 8 l, s pěti pojistkami, cena od 1569 Kč. Profi Cook, s čtyřstupňovým bezpečnostním systémem, 1599 KčFoto: Archiv firem

Používáte doma papiňák nebo si raději počkáte, než se maso či luštěniny uvaří postaru?

Související témata:

Načítám