Článek
K letním víkendům a večerům grilování na balkoně, terase nebo zahrádce neodmyslitelně patří. Posezení s rodinou a přáteli nad dobrým jídlem si můžete užít, i když jste právě v redukčním režimu. Přitom si ani nemusíte nijak zásadně upírat. Stačí jen mít šťastnou ruku při výběru.
Proč hubnout v létě
Nejvíc lidí začíná hubnout na začátku roku, na jaře a zkraje podzimu. Naopak léto a prosinec patří mezi období, kdy do toho jde jen málokdo. Zatímco čas kolem vánočních svátků má své opodstatnění, léto je na hubnutí vcelku výhodný čas. „Jednak proto, že odkládáme oblečení, a protože přebytečná kila pod kabát neschováme, máme skvělou motivaci,“ říká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně z Naturhouse.
Kromě motivace jde ale také o chuťové nastavení, které je v teplém počasí příznivější k lehké stravě. „Zatímco v zimě máme chutě na těžká, hutná jídla, v létě je to naopak, lákavé jsou spíše zeleninové saláty s lehčím typem bílkoviny. V létě máme s teplem i větší pocit žízně, tak se nám snáze dodržuje pitný režim,“ doplňuje odbornice.
Výběr masa a sýrů
Na rozpálený gril nejčastěji házíme maso, ryby, případně sýry. Zkrátka všechny suroviny, které běžně jíte i při hubnutí. Vyberte si libovější druhy masa, jako jsou třeba kuřecí nebo krůtí prsa, vepřová panenka, libový hovězí steak a další. Naopak pozor na klobásky a uzeniny, které mají dost soli a jsou obvykle tučné. Vyhněte se také, nebo hodně regulujte, množství u prorostlých druhů masa, jako je třeba krkovice. To samé platí u sýrů – čím méně tučné, tím dietnější budou (sýry vhodné pro dietářky). Zkuste dát šanci třeba light verzi hermelínu nebo třeba halloumi sýr, který je z grilu vynikající.
Dejte šanci zelenině
Jako přílohu k masu a sýrům si místo několika kusů pečiva dejte zeleninu, jejíž chuť získá při opečení na grilu zcela nový rozměr. „Zkuste třeba hranolky z mrkve, petržele a celeru s trochou olivového oleje a sedmi pepři,“ doporučuje vlastní oblíbenou kombinaci Kateřina Hollerová, trenérka z fitness pro ženy Contours.
Pozor na dipy a marinády
Spoustu skrytých kalorií do sebe při grilování nedostáváte ani tak prostřednictvím hlavních surovin, jako spíš v podobě doplňků celé tabule. Když si libové maso bohatě polijete olejovou marinádou nebo si každé sousto pořádně zmáčíte v majonézovém dipu, máte ze zdánlivě dietního jídla poměrně vydatný pokrm.
S olejovými zálivkami a marinádami opatrně, každá lžička se počítá. Jedna polévková lžíce olejové zálivky může mít i 150 kcal, což je prakticky stejně jako 100gramový plátek grilovaného kuřecího prsa. Pokud si chcete dopřát dipu a zálivek víc, vybírejte lehké jogurtové, případně druhy se základem ze zakysané smetany. Dochutit je můžete citronovou šťávou, solí, pepřem, chilli nebo i sekanými bylinkami.
Nápoje jsou klíčové
Největšími dietními kameny úrazu jsou při letních grilovačkách alkoholické nápoje. Pouhé dva drinky mohou svou kalorickou hodnotou překonat celé jídlo (5 drinků, které můžete i při dietě).
Neznamená to, že celé léto musíte na oslavách abstinovat. Záleží opět na výběru. „Pozor na pivo, které je dost výživné. Pokud preferujete víno, pijte ho raději ve formě střiku se sodou. Plážové koktejly si nechte udělat v lehčí variantě, například do mojita přidejte méně cukru. Limonády z čerstvého ovoce jsou také velice osvěžující, využijte toho, že nám léto dává možnost pracovat s čerstvými ovocnými šťávami s vitaminy a enzymy místo sladkých limonád,“ radí trenérka Kateřina Hollerová.