Článek
Postup
01.
Svíčková na smetaně sice tak trochu nabádá k použití hovězí svíčkové, ale upřímně, skvělé jídlo vykouzlíte i z podstatně levnějších kusů masa. Já dávám většinou šťavnatou (hovězí!) veverku, ale hodí se i loupaná plec, roštěnec nebo pěkný kus zadního hovězího.

My děláme svíčkovou ze šťavnaté (a přitom poměrně dostupné) hovězí veverkyFoto: Marianna Bartková
02.
Špek pokrájejte na tenké špalíčky a dejte alespoň na hodinu do mrazáku, aby se s ním snadněji špikovalo. Do masa pak po vláknu udělejte tenkým nožem zářezy, které zvětšete vařečkou a proužky do nich zasuňte. Maso pak můžete převázat provázkem, aby lépe drželo tvar.

Špikování není nic těžkého, ale pokud máte pěkné maso, klidně slaninu jen pokrájejte na kostičky a nechte v základu omáčkyFoto: Marianna Bartková
03.
Maso pak ze všech stran osolte, opepřete a zprudka orestujte (pokud máte velký hrnec, co smí do trouby, tak rovnou v něm) na směsi másla a oleje. Vyndejte stranou a ve výpeku nechte zesklovatět cibuli. Poté přidejte na kostky pokrájenou kořenovou zeleninu a opečte dozlatova.

Díky restování ve výpeku z masa bude mít zelenina (a tím pádem i omáčka) mnohem lepší chuť Foto: Marianna Bartková
04.
Zeleninu zasypejte cukrem, nechte ho zkaramelizovat, přidejte ocet, a když se odpaří, vmíchejte koření. To můžete rozbít v hmoždíři, svázat v gáze nebo dát jen tak - pak ho ale budete muset vylovit. Já kromě klasiky (pepř, nové koření a bobkový list) dávám ještě tymián, hodí se i saturejka. Vmíchejte hořčici, do hrnce vraťte maso, osolte, podlijte vodou tak, aby bylo téměř ponořené, a při 180 °C pečte 1,5 až 2 hodiny doměkka.

Nejlepší je použít hrnec, který pak může i do trouby. Pokud takový nemáte, vše přesuňte do hlubokého pekáčeFoto: Marianna Bartková
05.
Maso vyndejte a nechte zatím ve vypnuté troubě, aby nevychladlo. Koření vyhoďte a omáčku rozmixujte.

Pak už jen rozmixujte a případně dochuťte omáčkuFoto: Marianna Bartková
06.
Pokud chcete být poctivější (nebo nemáte mixér), omáčku propasírujte přes sítko, bude pak dokonale hladká. Zřeďte smetanou a případně dosolte, doslaďte nebo dokyselte. Maso pokrájejte přes vlákno na plátky.

Pokud ji chcete extra hladkou, omáčku propasírujte přes sítko. Mixování je ale jednodušší a většinou úplně stačíFoto: Marianna Bartková
07.
Podávejte s houskovým nebo karlovarským knedlíkem, plátkem citronu a lžičkou brusinkové zavařeniny.

Špikovaná hovězí veverka je parádně šťavnatá (a co si budeme povídat, také podstatně levnější než pravá svíčková)Foto: Marianna Bartková
Když se to vezme kolem a kolem, svíčkovou můžete připravit i dost dietně (ačkoli jednou za čas trošku toho špíčku a smetany určitě neublíží). Zkuste dietní svíčkovou s krůtou a k ní třeba vločkový knedlík bez mouky!