Článek
Postup
01.
Maso (krk nebo libovější zadní) pokrájejte na 4cm kostky a v míse nebo přímo v sáčku na pečení smíchejte s nahrubo pokrájenou cibulí, nasekaným česnekem, solí, kořením, protlakem, šťávou z jednoho pomeranče (lze vynechat) a trochou cukru nebo medu. Chilli dejte podle chuti nebo vynechte.
02.
Sáček uzavřete, nahoře propíchněte nožem, aby mohla unikat pára, a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C na asi 2,5 hodiny, nebo až je maso na dotek měkké.
03.
Upečené maso i se šťávou přesuňte do mísy, kde ho dvěma vidličkami natrhejte na vlákna. Vmíchejte šťávu z jedné limety, ochutnejte a případně dosolte.
04.
Podávejte v sendvičích, jako burgery, v salátu, s bramborami nebo jako my na mexický způsob: s tortillami, červenou cibulí, koriandrem a rozmixovaným avokádem ochuceným solí, citronem a pepřem.
Další triky pro trhané maso
- Jestli vám nechutná římský kmín, maso klidně ochuťte jen solí, pepřem a drceným klasickým kmínem nebo jiným oblíbeným kořením. -
- Stejně dobře jako hovězí se hodí kuřecí a krůtí stehna či vepřové ramínko a krkovice. Tyto druhy masa navíc stačí péct kratší dobu. -
- Pečicí sáček má tu výhodu, že se vám v pekáči nic nepřipálí a není potřeba dolévat tekutinu, ale jestli ho neseženete, použijte jednoduše hrnec nebo pekáč s poklicí. Jen čas od času zkontrolujte, že je v něm dostatek tekutiny. -
Tip: Podívejte se na další dvě jednoduchá jídla s minimem nádobí a práce.
Domácí nudle do polévky: naučte se trik se sáčkem! A v sáčku můžete udělat i jednoduchou vaječnou omeletu.