Jak to tak vypadá, nastává opět století páry. Pára se totiž čím dál víc uplatňuje v domácnosti – a to nejen tam, kde už jste zvyklí, tedy například při žehlení, ale stále častěji i při přípravě jídel a třeba i na úklid sporáku či kuchyně. Tady jsou důkazy.
Článek
Chcete vařit rychle, zdravě a bez ztráty vitaminů? Anebo bez námahy umýt třeba sporák, když jste ho zacákali něčím mastným? Řešením je v obou případech pára. Při přípravě jídel se už netlačí jen uvězněná v papiňáku, ale dostala se například i do trouby. A že při úklidu přepere výkonem všechnu „chemii“? I to je osvědčené a využívá se to stále častěji. Být „pod parou“ je zkrátka moderní a přínosné. Pojďte se přesvědčit.
Využití páry při přípravě pokrmů je stále populárnější – kromě již tradičních papiňáků nebo parních hrnců lze využít i moderní parní trouby. „Novým trendem je takové vaření, které je jednoduché a využívá k tomu chytré technologie, a také zdravé, tedy zachovává maximum výživných látek a dává přednost lokálním surovinám, které nemusejí cestovat přes půl světa,“ říká Pavel Šramota, manažer značky Catler.
Použití páry urychlí a zlepší kynutí těsta a uvaří knedlíky. Ryby a maso jsou měkké a šťavnaté i bez použití tuku (nebo s minimálním množstvím). Zelenina má intenzivnější chuť, bude měkká, ale křupavá a neztratí vitaminy ani minerály.
A to jsou důvody, proč se pára stále častěji objevuje i v nabídce programů multifunkčních hrnců nebo trub. „Parní trouba je skvělá především z hlediska přínosu kvality a chutnosti připravovaných pokrmů. Má však svá specifika: nepeče, ale vaří, dusí, zavařuje, ohřívá. Na to, abyste pokrm klasicky upekli, potřebujete horký vzduch,“ vysvětluje Petr Donát, produktový manažer Philco pro velké spotřebiče.
A právě kuchyně je místo, které má být vždy čisté a zbavené mastnoty. Navíc nestojíte o to, kontaminovat jídlo bakteriemi, jež by zůstaly třeba na pracovní desce – zkrátka chcete dobře uklidit nejen pro oko, ale i pro zdraví. Rádi byste se přitom vyhnuli intenzivním čisticím prostředkům? Všechno to lze zvládnout i zcela bez chemie – a to právě díky páře!
Parní úklid oceňují především domácnosti s alergiky, astmatiky, malými dětmi a domácími mazlíčky. „Hodí se pro ekologické čištění všech povrchů nejen v kuchyni, můžete se pustit do podlah, koberců, nábytku, kachliček, dřeva i plastu. Existují pomocníci, kteří kombinují vysávání a napařování, sbírají prach a drobné smetí a zároveň účinně rozpouštějí silnější nečistoty. Kromě čisté domácnosti vám zaručí i prostředí téměř kompletně bez bakterií a alergenů,“ říká Iva Pavlousková, tisková mluvčí Datartu. Párou tak můžete odstranit špínu a mastnotu ze sporáku, trouby, ale třeba i filtrů digestoře. Snadno se zbavíte i zaschlých zbytků z podlahy kolem linky a skvrn na koberci pod jídelním stolem.