Článek
Postup
01.
Jahody opláchněte, zbavte stopek, větší plody překrojte a plody dejte do hrnce. K jahodám přidejte opláchnutý květ bezinky a opláchnutou mátu. Pak je zasypejte cukrem.
Tip: Pokud bezový květ utrhnete na čistém místě, kde nehrozí prach od silnice ani hnojiva z pole, květ oplachovat nemusíte, získáte tak do marmelády víc voňavého pylu.
02.
Jahody s cukrem nechte dvě až tři hodinky stát. Pak ovoce přiveďte k varu a vařte, dokud se objem nezredukuje na polovinu. Bude to trvat asi 20 minut. V průběhu vaření občas promíchejte a sbírejte pěnu děrovanou naběračkou.
03.
Vyjměte bezinku a mátu. Pak přidejte citronovou šťávu a kůru a míchejte, dokud směs nezhoustne. Bude to trvat pár minut.
04.
Směs můžete ještě rozmixovat tyčovým mixérem, ale když zachováte kousky ovoce, bude chutnější.
05.
Hotový horký džem rozdělte do vypláchnutých skleniček o objemu 200 ml. Pevně zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Nechte vychladnout.
Jahody a bez se skvěle doplňují: udělejte si vynikající a jednoduchý jahodový sorbet s bezovým sirupem bez zmrzlinovače. A hodí se k nim i bazalka: jahodový dort s bazalkou a olivovým olejem je krásný a vláčný.