Článek
Postup
01.
Do mrazáku dejte chladit malý talířek, na kterém budete zkoušet hustotu džemu.
02.
Jahody odstopkujte, omyjte a rozčtvrťte, v hrnci smíchejte s želírovacím cukrem v poměru 3 : 1, přidejte citronovou šťávu a za stálého míchání přiveďte k varu. Pět minut povařte, poté na vychlazený talířek kápněte trošku džemu, abyste zkontrolovali konzistenci. Jestli vám připadá moc řídký, ještě chvíli ho povařte nebo přidejte několik lžic želírovacího cukru.
03.
Z povrchu sundejte případnou pěnu a zavařeninu rozdělte do saponátem vymytých a vroucí vodou vypláchnutých sklenic. Zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte do druhého dne vychladnout. Takto připravený džem vám s přehledem vydrží dva až tři roky.
Tip
- Rozmarýn - S ovocem povařte i několik snítek rozmarýnu. Před rozdělením do skleniček je nezapomeňte vyndat. Divili byste se, jak si tahle aromatická bylinka s jahodami rozumí!
- Vanilka - Klasikou pak je přidat vanilku, buď v podobě zrníček z lusku (který v džemu můžete povařit), nebo extraktu.
- Med & chia semínka - Pro zdravější variantu dejte přírodní cukr nebo ho (případně jeho část) nahraďte stejným množstvím medu a na závěr vmíchejte několik lžic chia semínek.
Máte jiný osvědčený recept na jahodovou zavařeninu? Sem s ním!