Článek
Postup
01.
Vejce s cukrem šlehejte asi pět minut elektrickým šlehačem do husté světlé pěny, přidejte sůl, amaretto (nebo trochu vanilky), mléko a rozpuštěné máslo a na závěr opatrně vmíchejte mouku, kypřicí prášek a mleté mandle.

Místo suchého piškotu si připravte mandlový korpus s máslemFoto: Greta Blumajerová
02.
Dvě dortové formy o průměru 18 cm lehce vymažte máslem, dno vyložte kolečkem a boky proužky pečicího papíru, rozdělte do nich těsto a pečte 30 až 40 minut při 180 °C dozlatova. Nechte 10 minut chladnout ve formě a poté vyklopte na mřížku. Vychladlé korpusy každý jednou prokrojte.

Těsto rozdělte do dvou forem. Upeče se tak lépe než v jedné větší a každý korpus bude stačit jednou prokrojitFoto: Greta Blumajerová
03.
Mascarpone prošlehejte (v mixéru se šlehací metlou nebo pomocí ručního šlehače) s cukrem a vanilkou, přilijte vychlazenou smetanu a došlehejte dotuha. Pro jistotu můžete přidat i dva tři sáčky ztužovače šlehačky. Několik nejhezčích jahod si schovejte na ozdobu a zbytek pokrájejte na plátky.

Smetanový krém s mascarpone si jednoduše připravte v elektrickém šlehači. Nejhezčí jahody schovejte na ozdobu a zbytek pokrájejte na plátkyFoto: Greta Blumajerová
04.
Krém rozdělte na všechny čtyři pláty, tři poklaďte pokrájenými jahodami, poskládajte na sebe (ten nejrovnější by měl přijít navrch) a dozdobte odloženými jahodami a klidně i jedlými květy: chryzantémami, růžemi nebo maceškami.

S nanášením krému si nemusíte nijak lámat hlavu, lehce „rustikální“ vzhled dortíku sluší!Foto: Greta Blumajerová
05.
Dort pokud možno ihned podávejte, není stavěný pro větší převozy. Díky rychlosti jeho sestavení ale můžete klidně potření krémem a obložení jahodami provést až na místě určení.

Lehounký smetanový krém, vláčný mandlový korpus a voňavé jahody. Může to být vůbec lepší?Foto: Greta Blumajerová
Tip: Korpusy samozřejmě můžete upéct i z klasického piškotu, ale nebudou tak vláčné jako tyto mandlovo-máslové.
Jaký dort byste dostali k narozeninám nejradši?